Wesley Clark tábornok szerint gyakorlatilag tehetetlenek Orbán Viktorral szemben

Az egykori NATO-főparancsnok komoly ellenfelet lát a magyar miniszterelnökben, akit már csak a harmincéves politikai tapasztalata folytán is nehéz lenne elmozdítani.

Forrás: Mandiner2024. 03. 04. 10:22
ORBÁN Viktor
Antalyai Diplomáciai Fórum Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Brüsszel, valamint a demokrata párti amerikai vezetés rendre lekicsinylően beszél Orbán Viktorról, s tesz úgy, mintha hazánk szuverenista kormányát csettintésre lehetne megrendszabályozni – például az Európai Unióból történő kizárással –, valójában

rendkívül nehéz ellenfélnek tartják a magyar miniszterelnököt.

Ez derül ki az X-en található MagaBabe nevű profilon a napokban megosztott videóból, amelyen Wesley Clark tábornok, a Korányi Dávid-féle Action for Democracy (A4D) kuratóriumi tagja arról beszél, hogy gyakorlatilag tehetetlenek a kormányfővel szemben – írja a Mandiner. 

– Orbán Viktor egy okos fickó. Harminc éve van a politikában. Tudja, hogy mit csinál. Az ilyen embereket elég nehéz elmozdítani – fogalmazott az egykori NATO-főparancsnok.

Orbánhoz igazított republikánus program 

Az ugyanarról a profilról korábban megosztott videókon Wesley Clark több hasonló kijelentést is tett. A tábornok egyebek mellett arról beszélt, hogy Orbán Viktor rendkívül népszerű az amerikai konzervatív körökben, sőt a Republikánus Párt még a programját is a magyar kormányfőhöz igazítja. 

Így bár a demokraták, az amerikai külügy és az EU sem szereti Orbánt, a magyar kormányfőnek mégis nagy követőtábora van az USA-ban – tette hozzá az egykori NATO-főparancsnok.

Az A4D-nek a felvételeken szintén megszólaló partnere, Eric Koch szavaiból az derült ki, hogy annyira tartottak Orbán tengerentúl tapasztalt, erősödő népszerűségétől, hogy országos lejáratókampányt is indítottak ellene. 

– Abban voltam érdekelt, hogy besározzam, beszennyezzem a hírnevét legalább az USA-ban – ismerte be Koch, aki ebből a célból a Yahoo Newsra készíttetett egy torzításoktól hemzsegő írást a magyar kormányfőről egy fehér házi tudósítóként is tevékenykedő publicistával.

Trumppal keresztülhúzhatják a háborúpárti baloldal számításait   

Tény, hogy Donald Trump – aki gyakorlatilag már megszerezte a Republikánus Párt elnökjelölti státusát és jó esélyekkel indul egy újabb elnöki ciklusért a novemberi választáson – rendre szuperlatívuszokban beszél Orbánról és fontos szövetségesként tekint a magyar kormányfőre. Trump győzelme változást hozhat Amerika Ukrajna-politikájában, hiszen – hasonlóan Orbán Viktorhoz – a háború lezárását, béketárgyalásokat és tűzszünetet sürget, ezzel pedig teljesen keresztülhúzná a háborúpárti baloldal számításait. Sejteni lehetett Soros szerepét is.

Az elmúlt hetekben megosztott videókon az A4D vezetői elismerték, hogy Soros Györgytől származott annak a hárommilliárd forintnak az oroszlánrésze, amelyet a szervezeten keresztül a magyarországi ellenzékhez juttattak a 2022-es választás eredményének befolyásolására.

A pénzek forrását ezt megelőzően csak sejteni lehetett, viszont a guruló dollárok útját már részletesen feltárta a tavaly nyáron a titkosítás alól részlegesen feloldott titkosszolgálati jelentés – írja a Mandiner. Amint a vizsgálat megállapította, az Action for Democracyn, és egy azzal azonos célú svájci alapítványon keresztül összesen mintegy négymilliárd forintnyi külföldi pénz érkezett Magyarországra, amiből a baloldal kampánytevékenységét finanszírozták.

Milliárdos összegek kerültek a lejárató portálokat működtető EzaLényeg nevű médiabirodalom kiadójához, az Oraculum 2020 Kft.-hez, valamint a Bajnai Gordon egykori baloldali miniszterelnök érdekeltségébe tartozó DatAdat céghálójához.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a harmadik alkalommal megrendezett Antalyai Diplomáciai Fórumon a 2024. március 1-jén, a háromnapos nemzetközi konferencia első napján törökországi Antalyában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.