Koszovói választási bizottság: minden készen áll a népszavazásra Észak-Koszovóban

Minden készen áll arra, hogy népszavazást tartsanak a tavaly megválasztott polgármesterek leváltásáról az észak-koszovói településeken, a választói névjegyzékben 1500-zal többen szerepelnek, mint egy éve – közölte a koszovói választási bizottság a Koha Ditore című pristinai napilap szerdai beszámolója szerint.

Forrás: MTI2024. 04. 10. 9:18
Italian unit of NATO's Peacekeeping Force in Kosovo (KFOR) patrols near the border in Kosovo
A KFOR olasz katonái járőröznek Koszovó és Szerbia határterületén Zubin Potok és Zvecsan koszovói városok közelében 2023 decemberében. (Fotó: Erkin Keci / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy, többségében szerbek lakta észak-koszovói településen, Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén, Zubin Potokban, Zvecsánban és Leposzavityon a helyiek április 21-én arról döntenek, menesszék-e a tavaly megválasztott polgármestereket. Amennyiben a népszavazás eredményes lesz – vagyis ha a választói névjegyzéken szereplők 50 százaléka plusz egy fő szavaz igennel a polgármesterek leváltására –, új önkormányzati választást írnak ki az említett helyeken.

A tavaly áprilisi észak-koszovói önkormányzati választásokat a helyi szerbek bojkottálták, így az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett választották meg az albán nemzetiségű polgármestereket. 

A településeken nem sokkal később zavargások törtek ki, amikor a városvezetők el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonáira támadtak, akik közül 27 magyar katona sebesült meg, többen súlyosan.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A KFOR-t 1999-ben, a szerb–koszovói konfliktus lezárása után hozták létre annak érdekében, hogy fenntartsa a békét Koszovóban. A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat megoldása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa, ennek ellenére sem Belgrád, sem Pristina nem törekszik valódi megbékélésre – írja az MTI.

Borítókép: A KFOR olasz katonái járőröznek Koszovó és Szerbia határterületén Zubin Potok és Zvecsán koszovói városok közelében 2023 decemberében (Fotó: Erkin Keci/Anadolu/Anadolu az AFP-n keresztül)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.