Vadászgépekkel erősíti haderejét a szomszédos ország + videó

A francia Rafale vadászrepülők megvásárlásáról szóló szerződést nagyon hamar alá is írhatják, számolt be róla a Párizsban tartózkodó szerb elnök. Macron az elmúlt hetekben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy háborús mondataival egyre közelebb sodorta Európát egy nyílt konfliktushoz. A szerb államvezetés ugyanakkor elítéli az Ukrajna elleni orosz támadást, de nem hajlandó szankciókat bevezetni Moszkvával szemben.

2024. 04. 09. 11:08
Francia Rafale F3R Marine többcélú vadászrepülőgép. (Fotó: Fred TANNEAU / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszadar Vucsics szerb köztársasági elnök elmondta, hogy tegnap este nagyon jó, több mint három órán át tartó beszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, és konkrét megállapodásokra jutottak a Rafale vadászrepülőgépek megvásárlásával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban a következő két hónapon belül alá is írják a konkrét szerződéseket.

Emmanuel Macron francia (j) és Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletre érkezik a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában elköltött munkavacsora előtt, 2024. április 8-án. Vadászgépeket vásárolnak a szerbek. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Sarah Meyssonnier)
Emmanuel Macron francia (j) és Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletre érkezik a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában elköltött munkavacsora előtt, 2024. április 8-án. Vadászgépeket vásárolnak a szerbek (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Sarah Meyssonnier)

Nagyon boldog vagyok a tárgyalásaink eredménye miatt, s annak is örülök, hogy nyíltan és konkrétan megbeszélhettük az együttműködésünket a világ egyik legfontosabb országával. Sikerült megállapodásra jutnunk a Rafale vadászgépek vásárlásával kapcsolatban. Erről a következő két hónapban aláírjuk a szerződést Franciaország elnökének jelenlétében

 – mondta Vucsics, aki egyben bejelentette, hogy arra számít, hogy a következő hónapokban Emmanuel Macron Belgrádba látogat.

Mint arról már korábban lapunk is beszámolt, Párizsban Emmanuel Macron, francia elnök Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnököt látta vendégül.

Meggyőződésem, hogy Szerbia komoly szerepet tud játszani. Szerbiának nem szabad kételkednie abban, hogy a jövője az Európai Unióban van. Számomra az EU-integráció a közös múltból és a közös értékekből fakad. Együtt kell előre haladnunk, hogy ne hagyjuk ki ezt a történelmi pillanatot

– fogalmazott sajtótájékoztatójuk Macron, aki most vadászgépeket adna el a szerbeknek. Az elmúlt hetekben pedig azzal volt tele a nemzetközi sajtó vele kapcsolatban, hogy nem zárná ki azt sem, hogy nyugati katonák induljanak Ukrajnába, ezáltal pedig akár nyílt háború kezdődjön az oroszok és a NATO között.

Borítókép: Francia Rafale F3R Marine többcélú vadászrepülőgép (Fotó: AFP/Fred Tanneau)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.