Putyin titokzatos ajándékkal készül a kínai elnöknek + videó

Az orosz elnök május második felében utazhat Pekingbe, hogy Hszi Csin-pinggel találkozzon.

2024. 04. 26. 13:50
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Illusztráció: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog kétoldalú találkozójukon Pekingben 2023. október 18-án. Fotó: Szergej Gunejev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraválasztása utáni első külföldi útjára készül Vlagyimir Putyin: az orosz elnök megerősítette: májusban Pekingbe utazik. Orosz híradások szerint Putyin egy könyvvel fog érkezni Hszi Csin-ping hivatalába: a kínai államfőnek annak egyik kedvenc kötetét, Nyikolaj Csernievszkij orosz író Mit tegyünk? című könyvének egy példányát fogja ajándékozni.

A Hszinek szánt példányt 1953-ban adták ki és a benne található pecsét szerint június 15-én vették könyvtári nyilvántartásba. A műre nemcsak azért esett a választás, mert a kínai elnök egyik kedvence, de a dátumok is szimbolikusak: Hszi Csin-ping ugyanis 1953. június 15-én született.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett, Putyin utoljára 2023 októberében járt szövetségesénél, elnöki mandátuma alatt a tavalyi volt a 18. látogatása Kínában.

Az idei látogatás pontos dátuma azonban egyelőre még nem ismert, legfrissebb híradások szerint május második felében ejthetik meg. Kína hivatalosan semleges álláspontot képvisel a több mint két éve tartó orosz–ukrán háború kérdésében, ám az Egyesült Államok már többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy támogatja a távol-keleti nagyhatalom az orosz védelmi ipart.

Borítókép: Illusztráció: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog kétoldalú találkozójukon Pekingben 2023. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Szergej Gunejev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.