Világháború: napokon belül újabb brutális konfliktus törhet ki

Egy jelentés szerint Irán a következő 24–48 órában csapást mér Izrael déli vagy északi részeire.

Forrás: Sky News2024. 04. 12. 10:45
Funeral of IRGC members killed in Syria
Irániak részt vesznek Teheránban 2024. április 5-én az Iszlám Forradalmi Gárda hét tagjának temetési felvonulásán Teheránban, amelyet egy szíriai csapásban öltek meg, amiért Irán Izraelt okolta. Fotó: Hossein Beris Forrás: Middle East Images/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wall Street Journal szerint a támadás a következő 24–48 órán belül megtörténhet, és a zsidó állam déli vagy északi részeit célozhatja meg – írja az amerikai lapra hivatkozva a Sky News.

Egy, az iráni belső forrásokra rálátó személy megjegyezte, hogy bár még nem született végleges döntés a támadásról, de azt már megvitatták.

A támadás tervei a legfelsőbb vezető előtt állnak, de még mindig mérlegeli a politikai kockázatot

– mondta Ali Hamenei iráni ajatollah tanácsadója.

Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője beszédet mond a teheráni elit közönség előtt. (Fotó: Middle East Images /AFP/Ali Rafiei)
Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője beszédet mond a teheráni elit közönség előtt (Fotó: Middle East Images/AFP/Ali Rafiei)

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán megismételte ígéretét, hogy megtorlásra számíthat Izrael a két iráni tábornok szíriai meggyilkolása miatt. Teherán bosszút esküdött Izrael ellen a múlt héten Szíriában végrehajtott légicsapás miatt, amely egy iráni diplomáciai komplexumot vett célba Damaszkusz fővárosában. A légicsapásban az Iszlám Forradalmi Gárda hét tagja, köztük két legfelsőbb parancsnok vesztette életét.

Magas rangú amerikai tisztviselők a múlt héten jelezték, hogy várható és küszöbön áll az iráni megtorlás a közel-keleti izraeli vagy amerikai célpontok ellen.

Az amerikai hírszerzés úgy tudja, hogy Irán megtorló csapására valószínűleg izraeli földön kerül sor nem pedig az Egyesült Államok vagy izraeli érdekeltségek ellen a Közel-Keleten.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége csütörtökön figyelmeztette az alkalmazottakat és családtagjaikat, hogy ne utazzanak az ország központi területein kívülre. A Pentagon megerősítette, hogy Michael Erik Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának, a közel-keleti katonai műveletekért felelős apparátusának parancsnoka csütörtökön Izraelben tartózkodik.

Lloyd Austin védelmi miniszter beszélt izraeli kollégájával, Joáv Gallanttal is, megismételve, hogy az Egyesült Államok „támogatja Izrael védelmét Irán és regionális meghatalmazottjai növekvő fenyegetéseivel szemben”.

Aki árt nekünk, annak mi is ártunk. Izrael Állam felkészült mind védekezésben, mind támadásban

– mondta Netanjahu egy dél-izraeli légibázison.

Borítókép: Irániak részt vesznek Teheránban 2024. április 5-én az Iszlám Forradalmi Gárda hét tagjának temetési felvonulásán Teheránban, amelyet egy szíriai csapásban öltek meg, amiért Irán Izraelt okolta (Fotó: Middle East Images/AFP/Hossein Beris)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.