Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Elnöki bejelentés, nagyobb tragédia vár ránk, mint a második világháborúban

A szomszédos ország államfője szerint katasztrófa felé tart a világ. A háborús pszichózis eluralkodott Európában, ez pedig óriási veszélyt rejt magában. A szerb elnök kiemelte: sokkal nehezebb és rosszabb lesz, mint most.

2024. 05. 27. 7:42
Harkiv, 2024. május 4. Lángoló háznál tûzoltók Harkivban 2024. május 4-én, miután az orosz hadsereg robbanó drónokkal támadta a kelet-ukrajnai várost. Ukrán források szerint négy ember megsebesült. MTI/EPA/Pavlo Pahomenko Fotó: Pavlo Pahomenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy világszintű, a mostaninál sokkal nagyobb háborútól tart a szerb államfő. Alekszandar Vucsics erről beszélt egy választási nagygyűlésen Valjevóban. Az elnök megjegyezte, Szerbiának éppen ezért békére és stabilitásra van szüksége.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetőinek kotori találkozóján 2024. május 16-án. Vucsics pusztító világháborútól tart. (Fotó: MTI/AP/Risto Bozovic)
Alekszandar Vucsics szerb elnök a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetőinek kotori találkozóján 2024. május 16-án. Vucsics pusztító világháborútól tart. Fotó: MTI/AP/Risto Bozovic

A szerb vezető a Prva TV-nek adott interjújában pedig úgy fogalmazott a minap, hogy attól tart, már csak kevés idő maradt az orosz–ukrán háború leállítására. 

Félek, hogy a vonat elhagyta az állomást, és senki sem fogja megállítani. Sokkal nehezebb és rosszabb lesz, mint most. Nagyobb tragédia vár ránk, mint a második világháborúban. Egy nagy, világszintű konfliktus közeledik, és kevesen akarják azt megállítani. Amikor a harci gépezet felmelegszik, s a hadiipari lobbik azt felpörgetik, azt nehéz megállítani. Legfőbb ideje, hogy valaki megpróbáljon ennek gátat szabni, de attól tartok, katasztrófa felé tartunk

 – mondta az elnök az interjúban, aki Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentésére reagált. Mint arról lapunk is írt, a miniszterelnök a Kossuth rádiónak azt mondta, Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése zajlik.

 

A francia elnök semmit nem zár ki

Egyre több olyan nyilatkozat hangzik el az utóbbi időben egyes európai vezetők szájából, ami miatt félelemre van oka az egész kontinensnek. Erre utalt a szerb elnök is. Emmanuel Macron francia vezető nem zárja ki, hogy európai csapatok induljanak Ukrajnába. Több ország pedig csatlakozott ehhez a háborús pszichózishoz. Mint arról korábban beszámoltunk, Észtország vezetése például arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat. Ezzel tehermentesítve őket, s így még több ukrán harcolhat a fronton.

Az orosz válasz azonban kegyetlenek ígérkezik. Moszkvai politikusok már többször hangsúlyozták, hogy Franciaország ukrajnai részvétele nagymértékben növeli a két atomhatalom összecsapásának kockázatát a csatatéren.

 

Borítókép: Lángoló háznál tűzoltók Harkovban 2024. május 4-én, miután az orosz hadsereg drónokkal támadta a kelet-ukrajnai várost (Fotó: MTI/EPA/Pavlo Pahomenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.