Ragadós a példa, Fico után újabb miniszterelnök lelövése került szóba + videó

A belga miniszterelnök lelövését egy helyi rádiós műsorvezető emlegette, de állítása szerint csak viccnek szánta. Nem ez az egyetlen felkavaró eset a szlovák kormányfő ellen elkövetett merénylet óta.

Forrás: Politico2024. 05. 17. 10:03
Alexander De Croo belga miniszterelnök sajtóértekezletet tart a január elején kezdődött féléves belga EU-elnökség első három hónapjának eredményeiről Brüsszelben 2024. április 12-én. Belgium január 1-jétől június 30-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök feljelentést tett egy helyi rádiós műsorvezető ellen, aki állítólag felszólította a hallgatókat, hogy lőjék le őt, számolt be a sokkoló hírről a Politico. 

Az újságíró felszólította a hallgatókat, hogy „vigyék véghez a tervüket, a biztonsági intézkedések ellenére”, és utalt a Fico szlovákiai miniszterelnök elleni támadásra

– mondta a De Croo kommunikációs igazgatója, Barend Leyts a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Az erőszakra való felszólítás törvény által büntetendő. A feljelentést benyújtottuk a waregemi rendőrséghez. A miniszterelnök folytatja kampányát

– zárta gondolatait Leyts. 

Belgiumban június 9-én tartanak szövetségi választásokat. A VRT flamand közszolgálati hírcsatornája szerint a helyi Waregem1 rádió műsorvezetője a következőket mondta: 

Mindazoknak üzenem, akik fontolgatják Alexander De Croo lelövését, de nem merik megtenni a férfi körüli biztonsági intézkedések miatt... Itt a példa, hogy le lehet lőni egy miniszterelnököt. Szóval én azt mondanám: egy próbát megér!

A belga Nyugat-Flandria tartományból sugárzott Waregem1 közleményben jelentette be, hogy az eset következtében azonnal felfüggesztette a műsorvezetőt.

Robert Fico szlovák kormányfőt lőfegyverrel sebesítették meg szerdán, Nyitrabányán. Sokáig súlyos állapotban volt, most már túl van az életveszélyen. Az elkövető, egy 71 éves férfi ellen emberölési kísérlet miatt emeltek vádat, tettét előre eltervelte. Juraj Cintula azzal indokolta támadását, hogy nem értett egyet a kormány politikájával. A háborúpárti férfiról az is kiderült, hogy korábban Ukrajna-párti tüntetéseken vett részt azokon a helyszíneken, ahol a kormány kihelyezett üléseket tartott.

A szlovák miniszterelnökkel történt eset óta egyre inkább elharapódzik az erőszak Európában. Fico után több politikusra is fáj a bűnözők foga, a minap Alekszandar Vucsics szerb elnököt is megfenyegették

Borítókép: Alexander De Croo belga miniszterelnök sajtóértekezletet tart a január elején kezdődött féléves belga EU-elnökség első három hónapjának eredményeiről Brüsszelben 2024. április 12-én. Belgium január 1-jétől június 30-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.