Csalódottság és „depresszió”: Biden pénzügyi előnye eltűnik

Joe Biden kampánycsapata úgy tervezte, hogy pénzügyi fölényével gyűri maga alá Donald Trumpot. A demokraták gazdasági előnye azonban eltűnt, a mecénások egyre inkább kihátrálnak Biden kampányából.

Forrás: Politico2024. 06. 24. 20:01
Joe Biden (R) amerikai elnök lép színpadra Barack Obama volt amerikai elnökkel a 2024. június 15-i Los Angeles-i Peacock Theatre-ben tartott adománygyűjtés során. Fotó: Mandel NGAN Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi jelentések szerint Trump az elmúlt egymást követő hónapokban több pénzt gyűjtött, mint Biden, hatalmas összegeket kasszírozva és megsemmisítve Joe Biden régóta fennálló pénzügyi előnyét, írt erről a Politico. A legfrissebb jelentések szerint Trump kampánya 116,5 millió, míg Bidené 91,6 millió dollár fölött rendelkezik.

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt egyik támogatója „Trump Team” kalapot visel egy kampánygyűlésen (Fotó: AFP/Jim Watson)

Biden csapata bagatellizálná Trump pénzügyi előnyét, a hírre azonban több demokrata stratéga és adományozó is felhördült.

„Az volt a stratégia, hogy az összes pénzt az elején kell összegyűjteni” – mondta névtelenséget kérve Biden egyik adománygyűjtője. „Egy szóval fejezhető ki a hangulat Biden támogatói körében: depresszió.” Egy másik demokrata támogató „kiábrándítónak, de nem meglepőnek” nevezte a történteket. 2024-ben Trump kampánycsapata nem csak hogy jobban teljesített az adománygyűjtés terén de több készpénzzel is rendelkezett. 

A republikánus finanszírozók hatalmas csekkeket állítottak ki Trumpnak az elmúlt napokban, Timothy Mellon, a republikánusok régi támogatója például 50 millió dollárral finanszírozta meg Trump kampányát.

Joe Biden kampánya a legfrissebb jelentések szerint 212 millió dollár készpénzzel rendelkezik, a közös adománygyűjtő bizottságok összesített adatai alapján. Trump kampányának szóvivője, Brian Hughes arról beszélt hogy az amerikai választók körében tapasztalható lelkesedéstől függetlenül is egyre több bizonyíték van arra, hogy november felé közeledve egyre nagyobb lendületet kap Trump. 

Dr. Ben Carson Campaigns For Donald Trump In Iowa
Ben Carson volt HUD-titkár, Donald Trump volt amerikai elnök-jelölt mellett kampányol a Grace Baptist Church-ben 2024. január 11-én Marionban, Iowában (Fotó: Getty Images/AFP/Anna Moneymaker)

„Az adománypénzek legutóbbi megugrása és a demokrata kampánypénzelőny elolvadása is ezt tükrözi.”

Néhány demokrata párti ugyanakkor csalódottan vette tudomásul, hogy azok az adományozók, akik 2020-ban még nagy összeggel támogatták Bident, most nem nyitották ki a pénztárcájukat.

Hank Sheinkopf, egy New York-i demokrata stratéga úgy fogalmazott:

A kihívónak még csak a közelébe sem lenne szabad kerülnie pénzügyileg, különösen Trumpnak, akit bűncselekményekért ítéltek el. Hogyan lehetséges ez, ezt kellene kérdezniük a demokratáknak. Ez az, ami miatt aggódniuk kellene.

Donald Trump volt elnök kényelmes előnyben van Joe Biden elnökkel szemben a novemberi választás előtt – derült ki a Rasmussen Reports felméréséből, amely szerint Trump tíz százalékpontos előnnyel vezet Biden előtt. 

Borítókép: Joe Biden (R) amerikai elnök lép színpadra Barack Obama volt amerikai elnökkel a 2024. június 15-i Los Angeles-i Peacock Theatre-ben tartott adománygyűjtés során (Fotó: AFP/Mandel NGAN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.