Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elefántikrek születtek Thaiföldön + videó

Az elefántoknál az ikerutódok igen ritkák, de az, hogy két különböző nemű utód jöjjön világra, még ennél is szokatlanabb.

Forrás: BBC2024. 06. 14. 13:34
Kama, az egyhónapos szumátrai elefántborjú anyjával az indonéziai Bali szigetén fekvő Gianyarban lévő Bali Állatkertben 2023. december 22-én. Káma az állatkertben született második elefántbébi az utóbbi két évben. Forrás: MTI/EPA/Made Nagi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 36 éves, Jamjuree névre keresztelt ázsiai elefánt egy egészséges, nyolcvankilós hímutódnak adott életet a thaiföldi Royal Kraal elefántvédelmi telepen, Bangkoktól nem messze. Tizennyolc perccel később érkezett a meglepetés: egy második, nőstény borjú is világra jött, mindössze hatvankilósan, közölte a BBC brit hírügynökség.

Mindig is vágytunk arra, hogy elefántikrek születésének legyünk szemtanúi, ez nem mindenkinek adatik meg, annyira ritka

– nyilatkozta Lardthongtare Meepan állatorvos. 

Ez a ritkaság annyira összezavarta az anyaállatot is, hogy az újszülöttre támadt. Szerencsére a közelben levő gondozók közbeléptek, és megmentették a kicsit. Azóta a gondozóknak sikerült elfogadtatni az anyával mindkettőt.

Az újszülötteket a születésük után hét nappal fogják elnevezni, a helyi szokásnak megfelelően.

A központban levő elefántok mindegyike mentett állat. Néhány állat „dolgozik” is, mivel a közeli Ayutthaya templomromhoz szállít turistákat. Ezt a gyakorlatot azonban számos természet- és állatvédelmi csoport bírálja. Szerintük az elefántok kiképzése állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető. A központ azonban állítja, hogy elefántjaiknak ezek az utak jó alkalmat kínálnak a mozgásra és a szocializációra, valamint segíti az Ázsiában veszélyeztetett elefántfaj megőrzését.

 

Borítókép: Kama, az egy hónapos szumátrai elefántborjú anyjával az indonéziai Bali szigetén fekvő Gianyarban lévő bali állatkertben 2023. december 22-én. Káma az állatkertben született második elefántbébi az utóbbi két évben (Fotó: MTI/EPA/Made Nagi) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.