Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Észak-Koreából érkező, szeméttel teli léggömbök lepték el Szöult + videók

Újfajta hadviselésbe kezdett Észak- és Dél-Korea: Phenjan szeméttel teli léggömböket indított a félsziget déli irányába, mire válaszul koreai popzenét kezdett sugározi Szöul a határ mentén. Szakértők figyelmeztettek, miután egyik fél sem nézi jó szemmel a másik tevékenységét – Észak-Korea a menekültek, valamint az aktivisták kampányát, Dél-Korea pedig a Moszkvával megkötött védelmi megállapodást –, további feszültségek várhatók a félszigeten.

2024. 06. 26. 14:32
A dél-koreai vezérkari fõnökök egyesített bizottságának felvételén dél-koreai katonák védõfelszerelésben vizsgálják át egy Észak-Koreában felengedett és a dél-koreai fõvárosban földet ért, szemeteszsákot szállító léggömb tartalmát Szöulban 2024. június 25-én. Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le kellett zárni szerda hajnalban Szöul repülőterét, miután szeméttel teli léggömbök érkeztek Észak-Korea irányából a dél-koreai főváros fölé. Az egyik ballon az incshoni nemzetközi repülőtér kettes terminálja közelében ért földet, több kifutópályán felfüggesztették a közlekedést, mely azóta viszont helyreállt – számolt be a The Guardian brit napilap. A fennakadások azonban nem sok járatot érintettek, a lap szerint a hajnali órákban nincs nagy forgalom a repülőtéren, mindössze nyolc teher- és utasszállító repülőgépet kellett átirányítani másik repülőtérre, köztük egy sanghaji járatot a szintén kínai Yantai város repülőterére. Késések ugyanakkor akadtak jócskán, volt olyan gép, mely több órával később tudott felszállni.

A repülőtér szóvivője a sajtónak elmondta, nem a mostani volt az első eset, Észak-Korea irányából már többször érkezett szeméttel teli léggömb a félsziget déli részére. Az incshoni repülőtér ráadásul mindössze negyven kilométerre fekszik a két Koreát elválasztó határtól, így kiemelt célpontnak számít, a fővárossal együtt. A hadsereg korábban figyelmeztette a lakosságot, ne nyúljanak se a földet érő léggömbökhöz, se azok szállítmányaihoz.

A dél-koreai hadsereg legfrissebb adatai szerint két nap alatt mintegy száz léggömb érte el az országot, melyek többnyire papírszemetet szállítottak. Többségük Szöulban és a fővárost körülölelő Kjonggi tartomány területén ért földet.

A The Guardian cikke szerint a szemetet szállító léggömbökkel tiltakozik Phenjan az észak-koreai menekültek és dél-koreai aktivisták kampánya ellen, akik rendszeresen küldenek a félsziget északi területeire élelmiszert, gyógyszert, pénzt, helyi vezetőket bíráló szórólapokat – szintén léggömbökkel. Az észak-koreai szállítmányok először májusban jelentek meg az országban, akkor az ezret is meghaladta a léggömbök száma, melyek trágyát, ruhadarabokat, nem működő elemeket szállítottak.

Válaszul Szöul a határ mentén hangszórókat telepített, melyek többek közt koreai popzenét, valamint Phenjan politikáját bíráló üzeneteket sugároznak.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, miután Dél-Korea nem nézi jó szemmel a Moszkva és Phenjan közötti védelmi megállapodást, fokozódhat a feszültség a félszigeten.

Borítókép: A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának felvételén dél-koreai katonák védőfelszerelésben vizsgálják át egy Észak-Koreában felengedett és a dél-koreai fővárosban földet ért, szemeteszsákot szállító léggömb tartalmát Szöulban 2024. június 25-én (Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai vezérkari fõnökök egyesített bizottsága)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.