Élő közvetítés
Németország
ÉLŐ
Dánia

Katonai puccsot hiúsítottak meg Bolíviában

Harckocsi törte át a kormány székházának kapuját.

2024. 06. 27. 7:17
Bolíviai katonák
Bolíviai katonák (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Torrejón)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szabálytalan csapatmozgásokról” számolt be Luis Arce bolíviai elnök szerdán, miközben katonák és harckocsik állomásoztak a kormány La Paz-i székháza előtt – írta a helyszínről jelentő AFP francia hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Elítéljük a bolíviai hadsereg egyes egységeinek szabálytalan csapatmozgását. Tiszteletben kell tartani a demokráciát

− írta Arce az X közösségi portálon.

Evo Morales volt elnök (2006–2019) pedig az X-en azt úgy fogalmazott, hogy „államcsíny készül”.

A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy egy harckocsi áttörte a bejáratot, és katonák hatoltak be az épületbe.

A fegyveres erők három vezetője azért jött, hogy kifejezze a megdöbbenésünket. Új kormány lesz, változnak dolgok, de az országunk nem folytathatja így tovább

− mondta Juan José Zuniga tábornok, a hadsereg leváltott főparancsnoka egy helyi televízióban.

Morales, aki nyilvánosan szakított Arcéval, bár mindketten ugyanahhoz a szocialista mozgalomhoz tartoznak, bejelentette támogatói nemzeti mozgósítását a demokrácia helyreállítása céljából.

A volt elnök leszögezte: nem engedik meg, hogy a fegyveres erők megsértsék a demokráciát, és megfélemlítsék a népet.

Arce elnök szembeszállt Zunigával és videóüzenetben kérte Bolívia polgárainak támogatását a demokrácia védelmében – számol be róla az Independent brit napilap.

A katonák később kivonultak az elnöki palotából, Zunigát pedig terrorizmus és fegyveres felkelés bűntettének gyanújával őrizetbe vették – írja a The Guardian brit napilap. Arce új vezetőt nevezett ki a hadsereg élére, aki elrendelte, hogy a katonák térjenek vissza laktanyáikba.

A jövőre esedékes választások előtt nő a feszültség a latin-amerikai országban, ugyanis Evo Morales, az ország első őslakos származású államfője azt tervezi, hogy korábbi szövetségese, Arce ellen indul. Zuniga nemrég azt mondta, hogy ha Morales megpróbált visszatérni a hatalomba, azt meg fogja akadályozni. Arce ezután váltotta le a katonai vezetőt. 

A puccskísérletet több ország is elítélte.

Borítókép: Bolíviai katonák (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Torrejón)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.