Orosz–ukrán háború: itt van Macron bejelentése a világháborúról + videó

Emmanuel Macron francia elnök elutasította a béke lehetőségét csütörtök esti tévéinterjújában. A legnagyobb francia kereskedelmi csatornánakk, a TF1-nek és a fő közszolgálati tévének (France 2) adott közös interjút Caenban, ugyanis a partraszállás 80. évfordulóján Normandiában volt az elnök.

2024. 06. 06. 21:20
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valakinek volt reménye, hogy Macron nem folytatja háborús őrületét, azt a francia elnök az interjú szó szerint első percében elutasította. Szerinte az most megadást jelentene, és folytatni kell az orosz–ukrán háborút – írja az Origó. 

 

Macron arról beszélt, hogy több mint negyezer ukrán katonát fognak kiképezni, Mirage 2000-5 gépeket küldenek az ukránoknak és franciák fogják kiképezni a pilótákat. Egy úgynevezett „francia brigád” fog szolgálni így az orosz–ukrán háborúban – ők ukránok, csak franciák képezik ki őket. A „francia brigád” kifejezéssel nyilvánvalóan a harmincas évekre, a spanyol polgárháború nemzetközi brigádjaira utalt.

– Ukrajna független. Tehát miért is ne lehetne ukrán földön ukránokat kiképezni franciáknak? – tette fel a kérdést a francia elnök. Mint közismert, Putyin szóvivője szerint ezzel a francia kiképzők legitim célpontokká válnak. Megerősítette, hogy lőhetnek orosz célpontokat, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egyenes út a világháború felé.

Macron az interjúban azt is elmondta, hogy Ukrajnát fel kell venni az Európai Unióba.

A francia államfő egyébként súlyos belpolitikai válság elé néz. Jobboldali ellenzéke, a Nemzeti Tömörülés vasárnap – még a baloldalhoz közeli közvéleménykutató-intézetek szerint is – 33 százalékot kaphat az EP-választáson, míg Macron pártja 15 százalék körüli eredményre számíthat. Ez történelmi vereség lehet, ugyanis 1979, az első listás EP-választás óta francia kormánypárt sohasem szenvedett ilyen megsemmisítő vereséget.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök egy televíziós interjúban beszélt az orosz–ukrán háború folytatásáról és a világháborúról (Fotó:  AFP/SEBASTIEN BOZON)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.