Ottawa a közel-keleti konfliktus eszkalációjától tart

Kanada felszólítja állampolgárait, hogy hagyják el Libanont az Izrael és a Hezbollah közötti, tovább fokozódó konfliktus miatt. A német külügyminiszter izraeli látogatása után Bejrútban visszafogottságra szólította fel a háborús feleket.

Forrás: Times of Israel2024. 06. 26. 9:52
Fekete füst gomolyog egy izraeli légicsapást követően, amely egy házat célzott a dél-libanoni Khiam faluban, a libanoni-izraeli határ közelében 2024. június 21-én, az izraeli csapatok és a Hezbollah harcosai között zajló határokon átnyúló összecsapások közepette. Fotó: Rabih DAHER Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanada az Izrael és a Hezbollah közötti erőszak eszkalálódásának veszélyére figyelmeztetve kedden arra kérte Libanonban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el az országot, „amíg lehet”, írta a Times of Israel.

Korábban lapunk megírta, hogy evakuációs tervet készített állampolgárai Libanonból való kimenekítésére Kanada arra az esetre, ha teljes körű háború törne ki Izrael és a Hezbollah síita terrorszervezet között.

Melanie Joly külügyminiszter mostani nyilatkozatában felszólította a kanadaiakat, hogy addig távozzanak, amíg a kereskedelmi járatok közlekednek.

 

A libanoni biztonsági helyzet a Hezbollah és Izrael közötti tartós és eszkalálódó erőszak miatt egyre ingatagabbá és kiszámíthatatlanabbá válik, és figyelmeztetés nélkül tovább romolhat.

– húzta alá a miniszter.

„Ha a fegyveres konfliktus fokozódik, az megnehezítheti Kanada számára, hogy konzuli szolgáltatásokat nyújtson az országban élő több tízezer kanadai számára” – tette hozzá.

Ottawa ugyanakkor nem ajánlotta fel a kanadai állampolgárok evakuálását, és csupán tanácsolta a Libanonba való utazástól való tartózkodást.

Közben Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy az „elhibázott számítások” totális háborút válthatnak ki Izrael és a Hezbollah között, és a feleket „rendkívüli önmérsékletre” szólította fel.

„Minden egyes rakétával, amely áthalad a Libanon és Izrael közötti kék vonalon, nő a veszélye annak, hogy egy téves számítás széles körű háborút indítson el” – mondta Baerbock.

A Hezbollah vállalta a felelősséget az izraeli csapatok és állások elleni több támadásért kedden, míg a libanoni hivatalos nemzeti hírügynökség izraeli légicsapásokról számolt be Dél-Libanon egyes részein.

Baerbock találkozott Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel, aki azt mondta, hogy a legjobb módja annak, hogy „visszatérjen a nyugalom Dél-Libanonban, az izraeli agresszió befejezése (…) és az ENSZ 1701-es határozatának teljes körű alkalmazása”.

German Foreign Minister Annalena Baerbock in Lebanon
Annalena Baerbock német külügyminiszter 2024. június 25-én találkozott Abdallah Bou Habíb libanoni külügyminiszterrel Bejrútban. (Fotó: Anadolu/AFP/Houssam Shbaro)

Baerbock rövid bejrúti útja során találkozott libanoni kollégájával, Abdallah Bou Habíbbal is és további 18 millió eurós humanitárius segélyt jelentett be a szír menekültek segítésére.

Október 8. óta a Hezbollah erői Gáza melletti támogatásukként szinte naponta támadtak izraeli településeket és katonai állásokat a határ mentén, mely mindkét oldalon számos civil halálos áldozatot követelt.

Borítókép: Fekete füst gomolyog egy izraeli légicsapást követően, amely egy házat célzott a dél-libanoni Khiam faluban, a libanoni–izraeli határ közelében 2024. június 21-én, az izraeli csapatok és a Hezbollah harcosai között zajló, határokon átnyúló összecsapások közepette (Fotó: Rabih Daher, AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.