Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Újabb országok határolódtak el a svájci békekonferenciától

Alig hogy véget ért az ukrajnai háború lezárásáról szóló hét végi békekonferencia, két ország máris bejelentette, visszavonja aláírását, mégsem kívánják aláírni a zárónyilatkozatot. Először a nemzetközi sajtóban azt írták, 80 ország írta alá a dokumentumot, ám időközben csökkent a számuk, a résztvevők közül 14-en nem járultak hozzá a nyilatkozathoz.

2024. 06. 17. 12:14
Az ukrajnai békekonfrencia plenáris ülése a svájci Luzern közelében fekvõ Stansstadban a tanácskozás második napján, 2024. június 16-án. Fotó: Urs Flüeler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irakkal és Jordániával bővült azon országok listája, melyek nem járultak hozzá aláírásukkal a hét végi svájci békekonferencia zárónyilatkozatához. Noha eleinte az ukrán Suspilne hírportál 80 aláíróról számolt be, időközben 78-ra csökkent a számuk, mellyel együtt 14-re nőtt azon országok száma, melyek nem írták alá a dokumentumot.

A két arab országon kívül többek közt Brazília, India, Szaúd-Arábia, Örményország, Bahrein, Indonézia, Mexikó és Thaiföld sem írta alá a nyilatkozatot.

A dokumentumban többek közt az szerepel, hogy Ukrajna területi épségének kell alapját képeznie bármilyen békemegállapodásnak – számolt be vasárnap az MTI. Nemzetközi szinten azonban vitatják – mind elemzők, mind a sajtó –, hogy mennyire volt eredményes egy olyan „békecsúcs”, mely az orosz–ukrán háborút volt hivatott lezárni, ám arra Oroszországot nem hívták meg. Svájc a jelek szerint számol egy második körrel is, melyre Vlagyimir Putyin orosz elnököt is  várják – az ellene indult nemzetközi elfogatóparancs ellenére – az országba.

Borítókép: A békekonferencia plenáris ülése a svájci Luzern közelében fekvő Stansstadban a tanácskozás második napján, 2024. június 16-án (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Urs Flüeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.