A világ vezetőinek egy része úgy tesz, mintha Biden hős lenne, és nem egy alkalmatlan vezető

Néhány politikai vezető szerint a bukott amerikai elnök felelősségteljes döntést hozott.

2024. 07. 22. 5:53
Joe Biden amerikai elnököt felsegítik, miután elesett a diplomaosztó ünnepségen az Egyesült Államok Légierejének Akadémiáján, Colorado Springstől északra, El Paso megyében, Colorado államban 2023. június 1-jén. Fotó: Brendan Smialowski / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bidennek „köszönhetően a transzatlanti együttműködés szoros, a NATO erős, az USA pedig jó és megbízható partnerünk. Döntése, hogy nem indul újra, elismerést érdemel” – tette közzé Olaf Scholz német kancellár az X-en.

Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke kijelentette, hogy tiszteletben tartja Joe Biden döntését, és várakozással tekint a közös munka elé az elnökség hátralévő részében. „Tudom, hogy Biden elnök úr, ahogyan egész figyelemre méltó karrierje során tette, azon az alapon hozta meg döntését, hogy szerinte mi szolgálja az amerikai nép érdekeit” – tette hozzá Starmer.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az X-en azt írta: „Évek óta ismerem Biden elnököt. Nagyszerű ember, és mindent, amit tesz, a hazája iránti szeretet vezérli. Elnökként a kanadaiak partnere – és igaz barátja. Biden elnök úrnak és a First Ladynek: köszönöm.”

Donald Tusk lengyel miniszterelnök az X-en azt írta, hogy Biden sokszor hozott olyan nehéz döntést, amelynek köszönhetően Lengyelország, Amerika, és az egész világ biztonságosabb lett, a demokrácia pedig erősebb. „Tudom, hogy önt is ugyanezek a motivációk vezérelték, amikor bejelentette végső döntését. Amely valószínűleg élete legnehezebb döntése volt.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „kemény, de erős” döntésnek nevezte Joe Biden lemondását a jelöltségről. Bejegyzésében Zelenszkij azt írta: „Mindig hálásak leszünk Biden elnök úr vezetéséért. Támogatta országunkat a történelem legdrámaibb pillanatában, segített megakadályozni, hogy Putyin megszállja országunkat, és továbbra is támogatott minket ebben a szörnyű háborúban. A jelenlegi helyzet Ukrajnában és egész Európában nem kisebb kihívás, és őszintén reméljük, hogy Amerika további erős vezetése megakadályozza, hogy az orosz gonosz sikerrel járjon, vagy hogy agressziója kifizetődő legyen.”

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint Biden „kétségtelenül egy olyan államférfi döntését hozta meg, aki évtizedek óta szolgálja hazáját.” 

Simon Harris ír kormányfő hangoztatta: „Joe Biden minden hivatalában, amelyet betöltött, mindig is rendíthetetlen hangja és szenvedélyes munkása volt az Írország szigetén belüli békének, és országunk nagy adósa neki ezért”.
Kisida Fumio japán miniszterelnök kijelentette, tiszteletben tartja Joe Biden amerikai elnök döntését. Hangsúlyozta egyben, hogy a két ország szövetsége továbbra is létfontosságú.
Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azt mondta: „Köszönjük Joe Biden elnök úrnak, hogy az évek során rendületlenül támogatta Izraelt. Az Ön rendíthetetlen támogatása, különösen a háború alatt, felbecsülhetetlen volt. Hálásak vagyunk az Ön vezetéséért és barátságáért”.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az X-en azt írta: „Minden csodálatom és elismerésem az elnök, Joe Biden bátor és méltóságteljes döntéséért. Határozottságának és vezetői képességének köszönhetően az USA túljutott a világjárványt követő gazdasági válságon és a Capitolium elleni súlyos támadáson, példamutatóan támogatta Ukrajnát Putyin elnök orosz agressziójával szemben. Nagyszerű gesztus egy nagyszerű elnöktől, aki mindig is a demokráciáért és a szabadságért küzdött.”
Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök a Reuters brit hírügynökség azt mondta: tiszteli Biden lépését. „Döntését azzal indokolta, hogy az országot saját maga elé akarja helyezni. Ez az érvelés tiszteletet parancsol.”
Nicolas Maduro venezuelai elnök azt írta: „Úgy gondolom, hogy a legésszerűbb és leghelyesebb döntést hozta meg (Biden). A családját és az egészségét helyezte előtérbe. Rájött, hogy ebben a korban és meggyengült egészségi állapotában nem tudja vállalni országa vezetését, nemhogy egy elnökjelöltséget.”
 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnököt felsegítik, miután elesett a diplomaosztó ünnepségen az Egyesült Államok Légierejének Akadémiáján, Colorado Springstől északra, El Paso megyében, Colorado államban 2023. június 1-jén (Fotó: Brendan Smialowski/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.