Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Hszi Csin-ping: Kazahsztán növelte nemzetközi tekintélyét

A kínai elnök Asztanában tárgyalt kazah hivatali partnerével, Kaszim-Zsomart Tokajevvel.

2024. 07. 03. 18:18
HSZI Csin-ping; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai államfõt Asztanában 2024. július 3-án. Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétoldalú tárgyalásokat is folytatott Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kazahsztáni látogatása során. Az államfő a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) asztanai csúcstalálkozójára érkezett, ám kazah hivatali partnerével, Kaszim-Zsomart Tokajevvel is tárgyalóasztalhoz ült, a napirendi pontok között szerepelt a kereskedelem, a befektetések, technológia, valamint kulturális kérdések.

A Magyar Nemzetnek eljuttatott hivatalos közlemény szerint Tokajev leszögezte, Kína nemcsak szomszédja Kazahsztánnak, hanem fontos stratégiai partnere, egyik fő szövetségese.

A kínai elnök pedig arra mutatott rá, az elmúlt időszakban a közép-ázsiai ország sorra hajtott végre kül- és belpolitikai intézkedéseket, növelve „hatalmát és nemzetközi tekintélyét”.

 

Kitért egyúttal arra is, Kazahsztán jelezte, csatlakozna a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magába foglaló BRICS országcsoporthoz, Hszi Csin-ping támogatását fejezte ki. Az egyeztetés során Hszi Csin-ping és Tokajev új célként tűzte ki a kétoldalú kereskedelem mielőbbi megduplázását, megvitatták a befektetési együttműködésekkel kapcsolatos terveket, továbbá megállapodtak abban, hogy jövőre Kazahsztán ad otthont a kínai turisztikai évnek. A kétoldalú megbeszélést követően számos nyilatkozatot írt alá a két elnök olyan területeken, mint a politikai együttműködés, gazdaság és kereskedelem, közlekedés és infrastruktúra, oktatás és tudomány, együttműködés az űrkutatás területén, valamint energiaipar.

A kínai delegáció látogatása során rendezték meg a kazah–kínai üzleti tanácsot is, melyen több mint negyven megállapodás született mintegy 3,7 milliárd dollár értékben. Az eseményen az üzleti világ nagyjából ötszáz képviselője vett részt és több mint ötven kínai vállalat képviseltette magát.

Borítókép: Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai államfõt Asztanában 2024. július 3-án (Fotó: MTI/EPA/Kazah elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.