Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Áll a bál a bolgár parlamentben, nem sikerült a jobboldali kormányalakítás

Nem kapott bizalmat a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért–Demokratikus Erők Szövetsége (GERB–SZDSZ) pártszövetség kisebbségi kormánya a szerdai parlamenti ülésen. A továbbiakban Rumen Radev államfő még két parlamenti pártnak adhat megbízást kormányalakításra, amennyiben azoknak sem sikerül parlamenti többséget elérniük, új, az elmúlt három év immár hetedik, előre hozott választását kell kiírnia. A török etnikai párt, történetében először, kettészakadni látszik.

2024. 07. 03. 17:31
ZSELJAZKOV, Roszen; RADEV, Rumen
Rumen Radev bolgár elnök (j) a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért-Demokratikus Erõk Szövetsége (GERB-SZDSZ) vezetõjének, Roszen Zseljazkovnak ad kormányalakítási megbízást Szófiában 2024. július elsején. Fotó: Vaszil Donev Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rumen Radev államfő hétfőn Roszen Zseljazkovnak, a bolgár parlament korábbi elnökének adott megbízást kormányalakításra, miután a múlt hónapban a Bojko Boriszov vezette jobbközép tömörülés szerezte a legtöbb mandátumot az előre hozott parlamenti választásokon. A szerda kora délutáni órákban megrendezett parlamenti vita megnyitóján Roszen Zseljazkov ismertette kisebbségi kormányának várható összetételét, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt években a bolgár társadalom az egyik legsúlyosabb válságát éli át, Bulgáriában a demokrácia kezdete óta tizenöt parlamenti választást tartottak, ebből négy volt rendes.

Míg az 1990-es választásokon az állampolgárok több mint 80 százaléka vett részt, 2024-re 34 százalékra csökkent az arány. A választásokat most átlagosan félévente tartják.

„Ez a választók érdektelenségéhez vezetett, apatikussá váltak, és nem akarnak többé bizalmat szavazni” – mondta Zseljazkov. A parlamenti vita hevességét mi sem jellemzi jobban, mint hogy Bojko Boriszov, a GERB elnöke többször is elhagyta a plenáris ülés; órákkal a bizalmi szavazást megelőzően azt nyilatkozta, hogy nem bízik annak kedvező kimenetelében.

A parlamenti bizalmi szavazáson a GERB–SZDSZ csupán a legutóbbi parlamenti választások második legtöbb szavazatot elérő, a török liberális Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) képviselőinek támogatására számíthatott, de a két párt szavazata sem elég a parlamenti többséghez, harmadik koalíciós partnert is be kellett volna vonni a kormányzásba. Boriszov azonban még a látszatát is el akarta kerülni annak, hogy összedolgozik az ország legelutasítottabb pártja, a török etnikai pártszervezet vezetőjével, Deljan Peevszki volt médiamágnással.

Ezért az egykori miniszterelnök mindenáron be akarta vonni a korábbi koalíciós partnerének, a Folytatjuk a változást (PP) – Demokratikus Bulgária (DB) képviselőit a kormányzásba, akik viszont mereven elzárkóztak a leendő kormány bármilyen támogatása elől. 

A helyzetet bonyolította, hogy időközben pártszakadás közeli állapotba került mind a DPSZ, mind a Velicsie párt, mert nem tudtak megegyezni a Zseljazkov-kormány támogatásának kérdésében. 

Végül hosszas viták után a bizalmi szavazáson Roszen Zseljazkov kormányfői megbízatása mellett 98 képviselő szavazott, 138 fő viszont ellene, kettő fő tartózkodott. Az ellene szavazók között voltak a Vazrazsdane 38, a szocialisták 17, a Van ilyen nép párt 16 képviselője. Ezzel az 50. bolgár parlament elutasította Roszen Zseljazkov kormányfői kinevezését és nem került sor a kormány összetételére vonatkozó szavazásra. A bizalmi szavazást követően Deljan Peevszki, a DPSZ elnöke a következőket mondta:

Bulgária elszalasztotta azt az egyedülálló lehetőséget, hogy euroatlanti kormányt kapjon. Oroszország nyert, kollégák!

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz a sorsuk azoknak a képviselőknek, akik nem támogatták a kabinetet, Peevszki a következőket válaszolta: „Láttuk, hogy a DPSZ-ben harminc euroatlanti képviselő van, ők továbbra is képviselők lesznek”.

Peevszki az utóbbi napokban megkezdte pártjában a tisztogatásokat a régi tagság körében, akik nehezen fogadják el, hogy az etnikai pártot egy nem muszlim pártelnök vezeti. Rumen Radev államfő a Zseljazkov-kabinet kudarcával kapcsolatban újságíróknak megjegyezte, nyilvánvaló, hogy a politikai válság folytatódik. A bolgár alkotmány értelmében az államfőnek a legutóbbi választások második helyezettjének, a DPSZ-nek kell adnia kormányfői megbízást, annak sikertelensége esetén az elnök saját belátása szerint dönt, melyik harmadik pártot bízza meg vele. Amennyiben a harmadik pártnak sem sikerül kormányt alakítania, az államfőnek új, előre hozott választásokat kell kiírnia. 

Borítókép: Rumen Radev bolgár elnök (j) a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért–Demokratikus Erők Szövetsége (GERB–SZDSZ) vezetőjének, Roszen Zseljazkovnak ad kormányalakítási megbízást Szófiában 2024. július elsején (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.