„Sokan irigyeltek Bulgáriában, hogy részt vehettem a békemeneten”

A békemenetnek a Budapesten élő külföldiek körében is nagy híre ment. A Magyar Nemzetnek Georgi Markov, hazánkban élő volt bolgár alkotmánybíró foglalta össze gondolatait, a szakértő élőben közvetítette a bolgár lakosságnak a hét végi eseményt.

2024. 06. 03. 11:54
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Rengetegen vettek részt a békemeneten Budapesten, a Margitszigeten szónokló Orbán Viktor erős támogatást kapott, a Margitsziget a béke történelmi szigetévé vált” – írta közösségi oldalára Georgi Markov, a hazánkban élő volt bolgár alkotmánybíró. „Köszönöm a Pik.bg hírportálnak, hogy élőben közvetítette, mert mi, bolgárok már rég elfelejtettük, mi a tüntetés” – tette hozzá. „A természeti adottságairól, az egyedülálló Palatinus strandról és a csodálatos Margitszigeti Szabadtéri Színpadról híres Margitsziget történelmi jelentőségűvé vált. Mindez 2024. június 1-én történt, amikor egy tiszteletteljes sokezres tüntetés hangosan békét követelt, mert a békének nincs alternatívája és az ukrajnai háború úton van, hogy harmadik világháborúvá váljon” – mutatott rá a békemenet fontosságára.

Markov a Magyar Nemzetnek elmondta, az Olimpia parkban csatlakozott a békemenethez,

hogy bolgárként kifejezhesse támogatását.

– Folyamatosan csörgött a telefonom, mert Bulgáriából a legolvasottabb bolgár ügynökség, a Pik.bg tévécsatornája élőben közvetítette a békemenetet és akkor már 130 ezer néző követte azt. Mások bosszankodtak, miért nem szóltam nekik előre, mert szívesen eljöttek volna ők is ide a hétvégén – magyarázta. Hozzátette: voltak, akik örömüket fejezték ki, hogy a magyarok nem mentek a Balatonra, nem maradtak otthon megnézni a győri kézilabdázó hölgyek diadalútját, hanem egy héttel az európai parlamenti választások előtt kimentek az utcára és kiálltak a békéért. Markov felidézte, Orbán Viktor volt az egyetlen, aki Kelet- és Közép-Európában 1989. június 16-án követelte a szovjet csapatok kivonulását.

2024. június 1-jén pedig a miniszterelnök lett az egyetlen európai vezető, aki népe előtt hangosan felszólalt a békéért és az ukrajnai háború ellen

– fogalmazott.

 

Soros György szavai vezettek az orosz–ukrán háborúhoz?

Markov egyúttal Soros György szavaira is kitért, aki már 1993-ban azt hangoztatta, Oroszországot meg kell semmisíteni, de a Nyugat problémája az, hogy nem akarja saját gyermekeit koporsósban látni, és ezért azt javasolta, a NATO keletre terjeszkedjen, hogy a mi gyermekeink vesszenek oda. Június elsejei beszédével a magyar kormányfő garanciát adott népének, nem engedi meg, hogy a magyar gyerekek koporsóban végezzék és idegen háborúban meghaljanak.

A volt bolgár alkotmánybíró hangsúlyozta, Orbán Viktor nem örököse a demokráciának, mint a többi európai kormányfő, hanem küzdött érte 1988. március 30. óta. – Nagyon jól tudja, hogy Ukrajnában nem tört volna ki a háború, ha a Nyugat betartotta volna Gorbacsovnak tett ígéretét, miszerint a NATO nem fog keletre terjeszkedni egy tapodtat sem – hívta fel a figyelmet. Kiemelte azt is, hogy a nyugati vezetők becsapták Gorbacsovot, akinek temetésére csak Orbán Viktor ment el; Markov szerint „a nyugati vezetők szégyellték, hogy megszegték nyilvános ígéreteiket”. Az orosz–ukrán háború kapcsán úgy fogalmazott, „mindezek tükrében Oroszország agressziót követett el, amelyet Soros és Biden fix ideája idézett elő”. A szomszédunkban dúló harcok ugyanis nem a 2022-es támadásból indultak ki: 2014-ben puccsot hajtottak végre Kijevben a Majdanon, megbuktatva Ukrajna törvényes hatalmát.

20240202__MI_037
Georgi Markov, hazánkban élő volt bolgár alkotmánybíró. Fotó: Mirkó István

Hangsúlyozta, „Ukrajna eddigi mérlege szörnyű”: ifj. Robert Kennedy szerint több százezren meghaltak és milliók menekültek külföldre, erőszakos mozgósítás zajlik. Hozzátette: az EU oroszellenes szankciói is kudarcot vallottak, sőt leginkább az európai polgárokat sújtották, miközben Moszkva keleti kapcsolatai erősödtek, kiemelten Kínával és Indiával.

Ursula von der Leyen második NATO-t csinált az EU-ból, Manfred Weber kötelező sorozást akar elrendelni az oroszok elleni háborúhoz. De kérdezem én, milyen katonák lesznek a marokkóiakból, akik felgyújtották Párizst és Brüsszelt, vagy azokból az afgánokból, akik kiskorúakat gyilkoltak meg Németországban?

– mutatott rá Manfred Weber, az Európai Néppárt elnökének veszélyes tervére Markov.

 

Markov a jobboldal győzelmére számít az EP-választásokon

Markov szerin június 1-jén, bő egy héttel az európai parlamenti választások előtt összeomlott a magyar ellenzék reménye, mely szerint „a Fidesz-szavazók kihalófélben lévő állatfaj”. Kiemelte, a békemenet is jelzi, az ellenzék „összetéveszti vágyálmaikat a valósággal”, a realitás ugyanis az, hogy a Fidesz Európa legerősebb pártja, mely sok más európai pártnak is példát mutat. Felsorolta azokat a jobboldali vezetőket, akik minden bizonnyal nagy támogatást fognak kapni vasárnap a voksoláson: Hollandiában Geert Wilders, Szlovákiában Robert Fico pártja, Franciaországban Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke, megemlítette még továbbá Olaszországban Georgia Meloni miniszterelnököt, valamint helyettesét, Matteo Salvinit.

Orbán Viktornak van egy nagy támogatója Donald Trump személyében, aki még a tárgyalóteremből is kijött, hogy teljes mellszéllességgel kiálljon Orbán Viktor és a béke mellett

– mutatott rá az amerikai republikánusok támogatására.

– Egykori alkotmánybíróként kimondom, hogy nincs nagyobb érték az emberi életnél és a polgárok egészségénél. Orbán Viktornak sikerült országát biztonságossá tenni. Itt nem hullik rendőrök, papok, tanárok feje, itt nem erőszakolnak meg migránsok fiatalkorúakat, mint Németországban és Franciaországban. Itt nem tanítják az iskolákban a harmadik nem őrületét, és ami a legfontosabb: Magyarország nem célpontja idegen rakétáknak, a magyar fiatalok vérét nem ontják ki idegen háborúkért” – foglalta össze Markov. Álláspontja szerint „Magyarország kicsi, de nincs főnöke, a béke és az észszerűség szigete”. – Margitsziget üzenete már úton van, és az eredményét már hétfő reggel, a választások után látni fogjuk. Macron és Scholz vereséget szenvednek, Von der Leyen ideje lejár. November 5-én Trump nyerni fog, és a világ megváltozik, Margitsziget hangja nem lesz hiábavaló – zárta szavait.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) békemenetén, a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.