Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Zelenszkijt arcul csapta Németország elbukott kezdeményezése

Nagy csalódás érte a napokban Ukrajnát: Berlin ugyanis megígérte, hogy támogatást nyújt Kijevnek az orosz–ukrán háborúban a légvédelem terén, ám a kezdeményezés kudarcot vallott, miután más szövetséges országok nem csatlakoztak a felhíváshoz.

Forrás: Politico2024. 05. 23. 16:53
Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévõ légitámaszponton 2022. május 10-én. Fotó: Martin Divisek Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta igyekeznek nyomást gyakorolni szövetségeseikre német vezető politikusok – köztük Annalena Baerbock külügyminiszter és Boris Pistorius védelmi miniszter –, hogy Berlin példáját követve erősítsék meg Ukrajna légvédelmét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanis nemcsak támadásra alkalmas fegyvereket és lőszereket kért partnereitől az orosz–ukrán háború során, hanem segítséget az ország légvédelmében.

A Politico brüsszeli hírportál azonban arról írt szerdán, a német kezdeményezés elbukott, más európai országok nemigen akarnak csatlakozni a felíváshoz.

Berlin eddig 11 amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert, valamint több mint ötven német gyártmányú Gepard önjáró légvédelmi ágyút adott Ukrajnának – abban bízva, hogy segítségükkel ki tudják védeni a városokat és az infrastruktúrát érő orosz támadásokat.

 

Német álláspont szerint a légvédelem különösen prioritás a háborúban, ám más országok nem hajlandók biztosítani Ukrajna légvédelmét – noha felajánlások érkeztek mind a finanszírozás, mind a rakéták bevetése ügyében többek közt Belgium, Dánia, Norvégia, Hollandia, Franciaország, Spanyolország, Románia, Litvánia, valamint az Egyesült Királyság részéről. A tengerentúlról pedig az Egyesült Államok és Kanada is csatlakozott a sorhoz, valamint Lettország is bejelentette csatlakozási szándékát.

Nico Lange, Annegret Kramp-Karrenbauer volt német védelmi miniszter kabinetfőnöke abban látja a problémát, hogy nincs egység az uniós tagállamok között, nincsen, aki összefogná az Ukrajna támogatására irányuló kezdeményezéseket. Korábban egyébként azt is felvetette, hogy a NATO területéről biztosítsák Ukrajna légvédelmét, azaz például Lengyelország vagy Románia területéről lőnék le a háborúban álló országot érő orosz rakétákat.

A Politico azonban elismerte, érthető, hogy a Patriotokat vonakodnak átadni a szövetségesek Ukrajnának. Az amerikai légvédelmi rakéta ára az egymilliárd dollárt is eléri, márpedig egy támadás esetén nem egy ilyen rakétát indítanak el. Azzal pedig, hogy a modern felszereléseket Kijevnek adják, saját nemzetbiztonságukat kockáztatják az országok.

Borítókép: Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.