Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Manfred Weber és a brüsszeliták egész Európára bajt hoznak

Atomfegyverek, sorkatonaság, nukleáris készültség, a békepárti álláspont feladása – hatalmas háborús hangulat uralkodik egész Európában, és egyre inkább úgy tűnik, nem Oroszország robbanthatja ki a harmadik világháborút, hanem éppen a nyugat-európai politikusok sodorják a kontinenst a katasztrófa szélére. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint egy újabb világháború minimum Európa, de akár a teljes fejlett világ pusztulását eredményezné. A szakértő rámutatott arra is, hogy Manfred Weber javaslata a kötelező európai sorkatonaságról számos pontban törvénybe ütközik.

Forrás: Origó2024. 05. 23. 12:23
Litván és német katonák a Griffin Storm 2023 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak két és fél hét maradt a június 9-én esedékes európai parlamenti (EP) választásokig, ami azt jelenti, hogy már az új testület foglalkozhat azzal a javaslattal, amelyet Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője többször hangoztatott: ez a kötelező európai sorkatonaság bevezetése. A V4NA azt írta, a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás. 

Az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azonban rámutatott, az uniós szerződések értelmében a nemzeti biztonság védelme a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Ez a rendelkezés rávilágít, hogy a nemzeti biztonság a tagállamok kizárólagos felelőssége, ami magában foglalja a katonai és védelmi kérdéseket is. A kötelező sorkatonaság bevezetése közvetlenül érinti a nemzeti biztonságot, ezért ez a tagállamok hatáskörébe tartozik, és nem az EU hatáskörébe

– magyarázta a hírportálnak adott interjújában.

IFJ. LOMNICI Zoltán
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász Fotó: MTI/Lakatos Péter

Felidézte egyúttal Magyarország Alaptörvényének E) cikk (2)-(3) bekezdését, amelynek értelmében nem lehet korlátozni Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát. „A kötelező sorkatonaság bevezetése egy olyan politikai döntés lenne, amihez az egyhangúság elengedhetetlen, és mindenki támogatása egy ilyen kérdéskört illetően elég valószínűtlen” – tette hozzá. A szakértőt arról is kérdezték, mi lenne akkor, ha Weber javaslatát mégis elfogadnák, de hazánk nem ért vele egyet.

Ha Magyarország nem támogatja a kötelező sorkatonaság bevezetését, akkor az ilyen döntés nem fog megvalósulni az egyhangúság hiányából fakadóan

– szögezte le.

A beszélgetés során szóba került az is, hogy vezető uniós politikusok egyre gyakrabban beszélnek európai atomfegyverről, továbbá világháborús készültségeket sürgetnek. Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte, rendkívül aggasztó, hogy éppen Franciaország képvisel hasonló álláspontot, amely amellett, hogy atomhatalom, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja. „Így a háborút eszkalálja, és végső soron a világháború kockázatát hordozza magában” – figyelmeztetett Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kijelentésének veszélyeire. Rámutatott továbbá arra is, „bár a nyugati politikusok Európa védelmére hivatkozva szokták emlegetni az atomfegyverek bevetésének lehetőségét, valójában Oroszország nem fenyegette meg Európát atomtámadással, erről csak a nyugati országok vezetői beszélnek egyre többet”.

Amennyiben egy ilyen atomháború bekövetkezne, az az öreg kontinens végét jelentené. Ha bármely fél atomháborút indítana, az azonnal magával hozná a III. világháborút, ami minimum Európa, de akár a teljes fejlett világ pusztulását eredményezné

– hangsúlyozta.

Az orosz–ukrán háború kapcsán az alkotmányjogász úgy látja, Ukrajna győzelme elképzelhetetlen, a konfliktus viszont a nyugati támogatások és fegyverszállítmányok miatt elhúzódhat, milliós áldozatokat szedve.

„Önmagában a nukleáris fegyverek használatának felvetése is komoly veszélyt hordoz, hiszen amint azt látja az egyik atomhatalom (Oroszország), hogy vele szemben egy másik atomhatalom (pl. Franciaország vagy USA) nukleáris fegyverek alkalmazásáról értekezik, az azonnal felfokozottabb (hadi) állapotot és jelentős eszkalációs kockázatot jelent” – tette hozzá.

„Európa jövője, megmaradása jelenleg a tét, ami kiemeli a békepárti szuverenisták hangjának megerősödésének szükségességét Brüsszelben. Sajnos egyre több európai vezető beszél atomfegyverekről” – figyelmeztetett.

A szakértő szerint az, hogy a brüsszeli és európai vezetők tulajdonképpen a halálba küldenék a férfiakat, a fiatalokat egy teljesen más logikát tükröz, mint a magyar kormány álláspontja: utóbbi ugyanis „szilárdan békepárti és szuverenista álláspont”.

Hozzátette: „Brüsszel sajnos egyre inkább csak a háborús megoldásokban gondolkodik például ahelyett, hogy a súlyos, véres harcok sújtotta Ukrajnában a mielőbbi tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgetné”.

Manfred Weber javaslata lenne Európa jövője?

Ha a háborút támogatók szereznek többséget június 9-én az EP-ben, akkor nemcsak az uniós kötelező sorkatonaság valósulhat meg, de egy világháború réme is fenyeget. Beszédes azonban, hogy Manfred Weber a kötelező európai katonai szolgálaton túl más mutyis ügyek arcává is vált korábban, amelyekről a V4NA hírügynökség rántotta le a leplet.

WEBER, Manfred
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke Fotó: Julien Warnand/MTI/EPA

Öt évvel ezelőtt az akkoriban az Európai Bizottság elnöki tisztjére vágyó Weber éppen a korrupció elleni harc fontosságáról beszélt, miközben a korábbi években trükkös eszközökkel, joghézagokat kihasználva legalább 400 000 eurót vágott zsebre jogosulatlanul az európai adófizetők pénzéből.

Weber irodának használt háza (Holunderweg 9a, 93359 Wildenberg) (Fotó: V4NA)

A mutyis ügyeiről is ismertté vált Weber gondolatait mostanra egészen átszőtte a háború szelleme: a politikus a nőket sem hagyná ki a háborús őrületből.

Borítókép: Litván és német katonák a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván–német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.