Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Manfred Weber őrültsége a kétségbeesés jele

Atomfegyverrel felszerelt közös uniós hadsereg, kötelező katonai szolgálat, évekig tartó háborúk – így képzeli el Európa jövőjét Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A Magyar Nemzetnek azonban arról beszélt Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, hogy amiket mostanában a német politikus szájából lehet hallani, azok a kétségbeesés jelei.

2024. 05. 11. 12:04
Litván katonák a Griffin Storm 2023 fedõnevû litván-német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvõ Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elméletileg minden terv megvalósulhat, hogy ha elszántak a politikusok és ezt végigverik akár a társadalom ellenkezése dacára is. Láttuk ezt az illegális migráció kapcsán is, hogy hiába nem akarták az emberek, Nyugat-Európán végigverték. Gyakorlatban azonban azt gondolom, hogy Manfred Weber részéről ez egy kétségbeesett próbálkozás – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. A szakértőt azzal kapcsolatban kerestük, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője egészen őrült ötlettel állt elő a napokban.

Azt javasolta ugyanis, hogy az egész Európai Unióban vezessék be a kötelező katonai szolgálatot.

WEBER, Manfred
Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Fotó: Ronald Wittek/MTI/EPA

Felidézte, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök arról beszélt, felajánlja Európának a francia atomfegyvert – Manfred Weber erre úgy reagált, hogy ez egy olyan ajánlat, „amelyről beszélnünk kell”. Horváth József azonban úgy látja, a német politikus súlyos kijelentéseinek köze van ahhoz, hogy kevesebb, mint egy hónapon belül, június 9-én sor kerül az európai parlamenti (EP) választásokra: Weber ugyanis így próbálja magára felhívni a figyelmet.

A szakértő továbbá rámutatott, hogy a nyugat-európai politikusok útkeresésben vannak, „nem tudják, hogyan kellene megfelelő módon reagálni arra az általuk is kialakított politikai helyzetre, amit az orosz–ukrán háború jelent”.

Horváth József szerint egy közös uniós hadsereg létrehozásáról még fényévekre vagyunk, ehhez ugyanis számtalan alapfeltételt meg kell teremteni.

Macron szavaira térve pedig azt emelte ki a szakértő, hogy francia részről egy jól hangzó gesztusról van szó – hiszen az elnök a francia atomütőerőt ajánlotta fel –, ugyanakkor nehezen tudja elképzelni, hogy az utolsó olyan eszközt is kiadná a kezéből Franciaország, amivel nagyhatalmi státusát fenn tudja tartani, legalább a látszat szintjén. Emlékeztetett, a nyugat-európai hadseregek vezérkaraiban is 5–10 éves távlatokról beszélnek, amikor a közös uniós hadsereg gondolata felmerülhet. Figyelmeztetett, hogy mindehhez viszont fel kell számolni a „nemzetek Európáját”.

 

Ukrajna összeomlása a tét

Horváth Józsefet egyúttal arról is kérdeztük, kijelenthetjük-e, hogy elhúzódó háborúval számol a Nyugat – hiszen egy európai közös hadsereg felállítása nem kevés idő, emellett a védelem továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik. 

Az európai uniós politikusok, csakúgy, mint az amerikai kollégáik a Biden-adminisztrációban, először is azt a minimál célt tűzték ki maguk elé, hogy az uniós és az amerikai elnökválasztásig ne omoljon össze Ukrajna

– fogalmazott az Alapjogokért Központ munkatársa.

Emlékeztetett, a nyugat-európai hadseregek vezérkaraiban is 5–10 éves távlatokról beszélnek, amikor a közös uniós hadsereg gondolata felmerülhet. Figyelmeztetett, hogy mindehhez viszont fel kell számolni a „nemzetek Európáját”.

Borítókép: Litván katonák a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván–német NATO-hadgyakorlaton a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.