Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nukleáris háborúra készül Macron Oroszországgal + videók

Nukleáris képességű rakéta tesztlövését hajtotta végre szerdán Franciaország, mindössze egy nappal azután, hogy Moszkva bejelentette, nukleáris fegyvergyakorlatokat kezd az ukrán határ közelében. Egyre több jel utal arra, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök valóban harmadik világháborúra készül, amelyben a francia nukleáris arzenált is bevetné.

2024. 05. 23. 9:47
A Dassault Aviation francia vállalat Rafale harci, nukleáris rakéta hordozására alkalmas gépe az 53. párizsi nemzetközi repüléstechnikai kiállítás megnyitójának légi bemutatóján a Párizstól északra fekvõ Le Bourget-i repülõtéren 2019. június 17-én. Fotó: Ian Langsdon Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrettentő képességünk demonstrálása – foglalta össze Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a szerdai nukleáris rakéta az ASMPA-R első tesztlövésének célját. A tájékoztatás szerint a rakétát robbanófej nélkül indították egy Rafale típusú vadászgépről a francia légtérben. A tárcavezető közösségi oldalán gratulált a gyakorlat résztvevőinek.

A The Defense Post védelmi hírekkel foglalkozó hírportál arra mutatott rá, Franciaország tervek szerint a következő években a katonai költségvetés mintegy 13 százalékát a nukleáris képességek fejlesztésére fogja költeni, beleértve a légi indítású rakéták fejlesztését.

Beszédes azonban a tesztlövés időpontja, amelyre éppen egy nappal azután került sor, hogy Oroszország bejelentette, válaszul a Nyugat fenyegetéseire, nukleáris fegyvergyakorlatokat kezd Ukrajna közelében.

A nemzetközi médiában már Emmanuel Macron francia köztársasági elnökről is úgy írnak, hogy nukleáris háborút kockáztat.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében tudatta a gyakorlat célját, miszerint tesztelik „a stratégiai nukleáris fegyverekkel nem rendelkező harci egységek személyzetének és felszerelésének készségét a válaszadásra, valamint az orosz állam területi integritásának és szuverenitásának feltétel nélküli biztosítására”.

Egyúttal hozzátették, a gyakorlatokat nyugati tisztviselők „provokatív nyilatkozataira és fenyegetéseire” is válaszok.

Borítókép: A Dassault Aviation francia vállalat Rafale harci, nukleáris rakéta hordozására alkalmas gépe az 53. párizsi nemzetközi repüléstechnikai kiállítás megnyitójának légi bemutatóján a Párizstól északra fekvő Le Bourget-i repülőtéren 2019. június 17-én (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.