NATO-tagállamok területéről védenék Ukrajna nyugati légterét

Lengyelország és Románia felől lőjék le az orosz rakétákat Ukrajna határvidékei felett – javasolta Heinrich Brauss altábornagy, a NATO korábbi főtitkárhelyettese. A NATO bevetésével megvédeni Ukrajnát, elfordulást jelentene attól az alapelvtől, hogy nem akarunk aktívan beavatkozni a háborúba – vélik a javaslat ellenzői.

2024. 05. 14. 16:59
Vovcsanszk, 2024. május 11.
Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után a Harkiv megyei Vovcsanszk településen 2024. május 11-én.
MTI/AP/Jevhen Maloletka
Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több német parlamenti képviselő mind a kormánypárti, mind az ellenzéki pártokból támogatta azt az elképzelést, hogy a szövetségesek a NATO területéről védjék Ukrajna nyugati légterét – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A FAZ szerint egyes szakértők, például Nico Lange, a müncheni biztonsági konferencia munkatársa és Heinrich Brauss altábornagy, a NATO korábbi főtitkárhelyettese azt javasolta, hogy 

Lengyelország és Románia felől lőjék le az orosz rakétákat Ukrajna határvidékei felett. 

Lengyel tisztviselők is említették ezt a lehetőséget, de konkrét döntések nem születtek – írja a RMX News hírportál.

Az Ukrajna feletti légtér Lengyelországból és Romániából történő védelmét hosszú távon nem szabad kizárni

– mondta a Anton Hofreiter a kormányzó Zöldek párttól. A szókimondó képviselő azonban hozzátette, hogy a kérdés jelenleg „nincs napirenden”, mivel a szövetségesek arra összpontosítanak, hogy Kijevnek további védelmi támogatást nyújtsanak.

Agnieszka Brugger, Hofreiter zöldpárti kollégája szintén úgy vélekedett, hogy helyes lenne „légvédelmi rendszereket telepíteni a szomszédos országok határaira, hogy Ukrajna nyugati részei is védve legyenek”.

Roderich Kiesewetter, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője megjegyezte, hogy a nyugati országok is lelőhetnék az Ukrajna felé indított orosz pilóta nélküli repülőgépeket.

„Ez tehermentesítené az ukrán légvédelmet, és lehetővé tenné, hogy megvédjék a frontot” – mondta Kiesewetter, és ezt ahhoz hasonlította, amikor az Egyesült Államok és más nyugati országok megvédték Izrael légterét anélkül, hogy a konfliktus részesévé váltak volna.

Marcus Faber, a kormánykoalíciós Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselője is egyetértett azzal, hogy 

elvben „az ukrán határvidék feletti légteret” „a NATO területéről érkező légvédelemmel lehetne védeni”. 

Faber azonban megjegyezte, hogy a lég- és rakétavédelem már most is hiányos, és hosszú távon biztosítani kell a lőszerellátást.

„Ilyen feltételek mellett szerintem lehetséges” – tette hozzá Faber.

Rolf Mützenich, az SPD frakcióvezetője ugyanakkor élesen elutasította az elképzelést, hogy a NATO-t vonják be az ukrán légtér védelmébe az orosz támadások ellen. 

Ha az ukrán légteret a NATO bevetésével akarnánk megvédeni, ez elfordulást jelentene attól az alapelvtől, hogy nem akarunk aktívan beavatkozni a háborúba

– jelentette ki Mützenich a Tagesspiegel című lapnak. Hozzátette, hogy „az ilyen javaslatokat felelőtlennek és rendkívül veszélyesnek” tartja. Szerinte egy ilyen döntés „játék lenne a tűzzel, és pontosan az, amit Putyin akar”.

Borítókép: Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után a Harkiv megyei Vovcsanszk településen 2024. május 11-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.