Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Világháborús bejelentés, uniós ország csapatai indulhatnak Ukrajnába

Az észt kormány „komolyan" tárgyalja annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjön Nyugat-Ukrajnába, hogy leváltsák az ukránokat. Folytatódik a világháborús készülődés Európában. Azok után, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azt vetette fel, hogy egész Európában vezessék be a kötelező katonai szolgálatot, most már vannak olyan uniós országok, amelyek saját csapataikat vezényelnék a háborús államba.

2024. 05. 14. 8:02
Kelet-Ukrajna, 2024. május 7. Ukrán tüzérek ágyúzni készülnek az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. május 6-án. MTI/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észtország vezetése arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat. Ezzel lehetőséget adnának Kijevnek, hogy még több saját katonát küldjön a frontra – mondta a Breaking Defense-nek az észt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Ez a lépés még közelebb hozhatja a világháborút, hiszen az észt katonák Ukrajnába érkezése Oroszországot is válaszra késztetheti.

A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án. Az észt katonák érkezése közelebb hozhatja a világháborút. (Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko)
A lakosság evakuálásában vesz részt egy ukrán rendőr a kelet-ukrajnai Harkiv megye Vovcsanszk városában 2024. május 13-án. Az észt katonák érkezése közelebb hozhatja a világháborút (Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko)

Világháborút hozhat, ha európai országok katonái mennek Ukrajnába

Madis Roll kijelentette, hogy a végrehajtó hatalom jelenleg elemzi a lehetőségeket, és bár azt mondta, hogy Észtország szívesebben tenne meg egy ilyen lépést egy teljes NATO-misszió részeként – „hogy megmutassa az erőt és az elszántságot szélesebb körben” –, de nem zárja ki azt sem, hogy egy kisebb koalíció tagjai legyenek.

A megbeszélések folyamatban vannak – mondta, s hozzátette:

Minden lehetőséget meg kell vizsgálnunk. Nem szabad, hogy korlátozzuk a gondolatainkat azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem tartja azt sem elképzelhetetlennek, hogy az ilyen lépést ellenző NATO-országok „az idő előrehaladtával” meggondolják magukat.

Roll megjegyzései azután hangoztak el, hogy az észt védelmi erők vezetője, Martin Herem tábornok a múlt hét elején közölte, hogy a hadseregben hónapokkal ezelőtt megbeszélések folytak arról, hogy csapatokat küldjenek Nyugat-Ukrajnába. Az elképzelések szerint a feladataik közé tartozna egészségügyi szolgáltatások végzése, a logisztika és a légvédelem. 

Weber sorkatonaságot akar, Macron nem zárja ki a csapatok küldését Ukrajnába

Nyugat-Európában óriási méreteket ölt a háborús pszichózis. A háborúpárti politikusok egymásra licitálva tesznek olyan kijelentéseket, amellyel egész Európát konfliktusba sodornák az oroszokkal. Mint megírtuk korábban, Emmanuel Macron francia elnök nem hajlandó kizárni a nyugati csapatok telepítését Ukrajnába, Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pedig azzal az ötlettel állt elő, hogy egész Európában vezessék be a kötelező katonai szolgálatot. Az oroszok azonban nem maradnak válasz nélkül a nyugati fenyegetésekre.

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre 

– jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában hétfőn, a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción. Ennél durvább beszólása volt Dmitrij Medvegyevnek. Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a közösségi médiában közzétett bejegyzésében förmedt Kijev nyugati híveire, és azt állította, hogy „hülyék”, ha azt hiszik, hogy külföldi erők Ukrajnába küldése nem vezet veszélyes eszkalációhoz. 

Ha a NATO-katonák az ukránoknál kötnek ki, akkor nem korlátozódhatnak nem harci szerepekre

 – írta korábban.

Borítókép: Ukrán tüzérek ágyúzni készülnek az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2024. május 6-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.