Itt az orosz bejelentés a világháborúról, nyugati F–16-osokat és reptereket támadhat Moszkva

Oroszország az F–16-osokat és azokat a repülőtereket is legitim célpontnak tekinti, ahonnan a vadászgépek felszállnak. Az oroszok szerint a holland döntés, hogy haladéktalanul F–16-os gépeket adnak Kijevnek, csak eszkalálja a konfliktust.

2024. 07. 08. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Caspar Veldkamp holland külügyminiszter kiábrándítónak nevezte az orosz nagykövet reakcióját a hágai döntésre, amely szerint 24 F–16-os vadászrepülőgép Ukrajnába történő exportálására adott engedélyt – írja a NOS tévécsatornára hivatkozva a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.
 

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. július 7-én közzétett fotón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Ruben Brekelmans (j) holland védelmi miniszter és Caspar Veldkamp (b) holland külügyminiszter pózol odesszai találkozójukon. (Fotó: UKRÁN ELNÖKI Sajtószolgálat / AFP)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. július 7-én közzétett fotón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Ruben Brekelmans (j) holland védelmi miniszter és Caspar Veldkamp (b) holland külügyminiszter pózol odesszai találkozójukon. (Fotó: Ukrán elnöki Sajtószolgálat/AFP)

Ez azt mutatja, hogy Oroszország nem kész megoldást találni a konfliktusra, egyszerűen fenyegetőzik, mi pedig ezt nem helyeseljük

 – idézi a csatorna a minisztert.

Vlagyimir Tarabrin hollandiai orosz nagykövet korábban a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Moszkva a hágai döntést a konfliktus eszkalációja és a helyzet destabilizálása felé tett tudatos lépésnek tekinti. Hangsúlyozta, hogy az F–16-os vadászgépeket, valamint azokat a repülőtereket, amelyekről felszállnak, Moszkva legitim célpontnak tekinti majd a katonai légvédelem során.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítások zavarják a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban, többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem személyzet képzésével is az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és más országokban. A Kreml kijelentette, hogy Ukrajna nyugati fegyverekkel való felpumpálása nem járul hozzá a tárgyalásokhoz, és negatív hatással lesz arra.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, Caspar Veldkamp, Hollandia új külügyminisztere F–16-os harci repülők „haladéktalan” szállítását ígérte vasárnap Ruben Brekelmans védelmi miniszter társaságában Ukrajnában tett látogatása során. 

Mivel megkaptuk a jóváhagyást az első F–16-osok szállítására, ezeket haladéktalanul le is szállítjuk

 – hangsúlyozta Veldkamp.

Hollandia összesen 24 gépet ígért a kijevi vezetésnek. Veldkamp nem ismertette a szállítások ütemezését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, Netloop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.