Joe Biden visszalépett

„Ez a pártom és az ország érdeke” – fogalmazott közösségi oldalán.

2024. 07. 21. 20:08
US President Joe Biden steps off of Air Force One upon arrival at Dover Air Force Base in Dover, Delaware, on July 17, 2024. US President Joe Biden tested positive for Covid with mild symptoms on July 17, shortly after conceding he would consider dropping his reelection bid if doctors diagnosed him with a serious medical condition. The 81-year-old Democrat gave reporters the thumbs up and said "I feel good" as he cut short a trip to Las Vegas and flew to his beach home in Delaware to go into isolation, which will take him off the campaign trail for days. (Photo by Chris Kleponis / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökségért folyó harctól:

Ez a pártom és az ország érdeke

– fogalmazott. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, demokrata körökben már hetek óta többtucatnyian követelték, hogy Biden lépjen vissza, miután június végén a republikánus Donald Trump elleni vitán különösen gyengén szerepelt.

A közösségi oldalán közzétett levelében azt írta, hogy élete legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy elnökként szolgálhatott.

És bár szándékomban állt újraválasztásért folyamodni, úgy vélem, hogy pártom és az ország érdeke az, hogy lemondjak, és kizárólag az elnöki feladatok ellátására összpontosítsak a hátralévő időszakban

– fogalmazott. 

 A hivatalban lévő elnök egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a jövő héten a nemzethez intézet beszédben fejti majd ki.

Joe Biden visszalépését a hétvégén is többen követelték. 

Mark Takano, a képviselőház veteránügyi bizottságának vezető demokrata tagja a hétvégén a közösségi médián keresztül intézett felhívást az elnökhöz, amelyben tiszteletéről biztosítva Joe Bident, azt írta, hogy a választás tétje túlságosan nagy, majd kérte, hogy 

az elnök adja át a fáklyát Kamala Harris alelnöknek, és engedje át neki a lehetőséget az elnökjelöltségre. 

Elizabeth Warren, Massachusetts állam befolyásos demokrata szenátora szombaton egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Joe Biden félreáll, Kamala Harris alelnököt alkalmasnak tartja arra, hogy Donald Trump ellenfele legyen az elnökválasztáson, és ő készen áll a feladatra. 

A CNN hírtelevízió szintén szombaton számolt be arról a levélről, amelyet 56 korábbi diplomata, kül- és nemzetbiztonsági ügyekért felelős demokrata tisztségviselő küldött a Fehér Háznak, arra kérve az elnököt, hogy engedje át a jelöltséget. A levélben, tiszteletükről biztosítva Joe Bident, azzal érvelnek, hogy amennyiben Donald Trump győz az elnökválasztáson, az kockára teszi azokat az eredményeket a nemzetbiztonság területén, amelyeket – a levél írói szerint – Joe Biden elért. A levélre reagálva Biden kampánycsapata közleményt adott ki, amiben egységet sürgetnek, mert szerintük Donald Trump nemzetbiztonsági kockázatot jelent és veszélybe sodorja Joe Biden külpolitikai sikereit.

Borítókép: Joe Biden (Fotó: AFP/Chris Kleponis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.