Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Josep Borrell: Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Forrás: MTI2024. 07. 05. 13:03
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatot intézett a médiához a Külügyi Tanács (FAC) ülése előtt, az EU brüsszeli központjában 2024. május 27-én. Fotó: François WALSCHAERTS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Borrell a brüsszeli közleményében arra reagált, hogy július másodikai kijevi látogatását követően Orbán Viktor pénteken a békemissziója részeként Moszkvába látogatott, írta az MTI.

 

BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 27 June 2024
Josep Borrell Fontelles, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője 2024. június 27-én érkezik az Európai Tanács első napjára a brüsszeli Európa épületbe. Fotó: Hans Lucas/AFP/Diego Ravier

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson – húzta alá.

Emlékeztetett: az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi. Ez az álláspont – mint írta – kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar–orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor – emelte ki.

Békemisszióján Orbán Viktor Moszkvába utazott az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik.

Európa többet tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el, mert az magától nem jön el.

– Nehéz felmérni egy ilyen találkozó hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát, ma azonban az a helyzet, hogy nincsen párbeszéd, ami nélkül nehéz elképzelni, hogyan mozdulunk el a béke irányába – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban.

 

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozik a Külügyi Tanács ülése előtt az EU brüsszeli központjában 2024. május 27-én (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.