Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Békemisszióján Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett

Moszkvába utazott az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik.

Forrás: MTI2024. 07. 05. 11:35
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója keretében Moszkvába érkezik 2024. július 5-én. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója keretében Moszkvába érkezik 2024. július 5-én. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvában tárgyal ma a békemissziója részeként Orbán Viktor. Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik. Az orosz Ria Novosztyi a Telegram csatornáján már felvételeket osztott meg a kormányfő moszkvai tartózkodásáról.

Putyin és Orbán tárgyalása várható a Kremlben, Ukrajna is a témák között van – erősítette meg Dmitrij Peszkov, orosz elnöki sajtótitkár az orosz sajtónak. A RIA későbbi beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Mint azt az orosz vezető közölte, beszélgetőtársával megismerteti Moszkva ukrajnai békés rendezési javaslatainak részleteit, és arra is számít, hogy megismeri a magyar terv részleteit is. Putyin elmondta, hogy örül, hogy Moszkvában láthatja a kormányfőt. Egyúttal pontosította, hogy Orbán az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként érkezett.

Orbán Viktor pedig megköszönte Putyinnak a fogadtatást, és megjegyezte, hogy „ez a találkozó különlegesebb, mint az előző” – olvasható a RIA cikkében.

A magyar miniszterelnök az X-en az útjával kapcsolatban egyébként úgy fogalmazott:

A békemisszió folytatódik. Második megálló: Moszkva

A helyzet az az, hogy aki azt mondja, hogy a tűzszünet és a béketárgyalás nem lehetséges, nem létrehozható, az egészen egyszerűen hazudik. Miért? Azért, mert a tűzszünet nem más, mint egy politikai döntés kérdése, amely döntést politikusoknak kell meghozniuk. Ezt mondta Menczer Tamás. A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója kiemelte:

Legyen szó Moszkváról, legyen szó Washingtonról, Kijevről vagy Brüsszelről. És politikusok bizony hozhatnak döntést, hoznak is. Eldönthetik, hogy melyik irányba szeretnének menni. Tehát a tűzszünet és a béketárgyalás egy politikai döntés kérdése, amely politikai döntés bizony lehetséges. Akarat kérdése.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor a békemissziója részeként a napokban Kijevbe is ellátogatott, hogy az orosz–ukrán háborút lezáró békéről tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A magyar kormányfő Ukrajnában hangsúlyozta

az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl

 – fogalmazott.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 aktuális csatornának Brüsszelben 2024. július 1-jén. Magyarország július 1-től december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.