Van esélye Kamala Harrisnek Donald Trump ellen?

A közvélemény-kutatások szerint a demokrata alelnök sem indul sokkal jobb esélyekkel.

2024. 07. 22. 16:47
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala; TRUMP, Donald
Washington, 2024. július 22. 2024. július 4-i képen Joe Biden demokrata párti amerikai elnökrõl (b) és Kamala Harris alelnökrõl a függetlenség napi tûzijáték után a washingtoni Fehér Ház erkélyén. Biden július 21-én bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtõl, és támogatja Harris indulását Donald Trump elõzõ elnökkel és republikánus elnökjelölttel szemben. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamala Harris sem teljesítene jobban, mint Joe Biden – derül ki azokból a közvélemény-kutatásokból, amelyeket nem sokkal azelőtt készítettek, hogy az amerikai elnök bejelentette visszalépését. A The Washington Post által csokorba szedett felmérésekből az látszik, hogy 

Donald Trump előnye egy-öt százalékpontos, átlagában a jelenlegi alelnököt alig mérték jobbra, mint főnökét.

A The Washington Post vizsgálatából az viszont kiderült, hogy legalábbis a demokraták körében nagyobb a támogatottsága: 70 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy „elégedett lenne”, ha Joe Biden félreállna, és Kamala Harris indulna az elnökválasztáson. Ugyanez a felmérés elég nagy teret enged a találgatásra, hogy a demokraták végül kit indítanak.

  • Kamala Harrist 29 százalék,
  • Gavin Newsom kaliforniai kormányzót hét százalék,
  • Michelle Obama egykori first ladyt négy százalék,
  • Pete Buttigieg közlekedési minisztert három százalék,
  • Gretchen Whitmer michigani kormányzót három százalék támogatta.

A megkérdezettek fele nem nevezett meg senkit Joe Biden alternatívájaként, meglehetősen magas tehát a bizonytalanok aránya.

Az alelnökségének kezdete óta vezetett népszerűségi felmérések alapján a demokrata politikus eléggé elutasított. A legutóbbi (július 16-i) adatok alapján 50,4 százalék elégedetlen, és mindössze 38,6 százalék elégedett a munkájával. Joe Bidennél ez az arány még rosszabb: 56,2 százalék a 38,1 százalék ellenében. Igaz, ebben a mutatóban Donald Trump sem teljesít túl jól, de még így is felülmúlja riválisát.

Ettől függetlenül jelenleg Kamala Harris számít a demokrata befutónak.

Ezt már csak az is bizonyítja, hogy az MTI jelentése alapján kevesebb mint egy nap alatt csaknem 50 millió dollárt (18 milliárd forintot) gyűjtött össze az elnökválasztási kampányára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.