Itt az iráni üzenet a háborúról

Irán szerint Izrael ki akarja terjeszteni a háborút.

Forrás: MTI2024. 08. 08. 16:59
Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszter (Fotó: AFP/Amer Hilabi)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Izrael stratégiai hibát követett el Iszmail Haníjének, a gázai iszlamista Hamász mozgalom politikai vezetőjének meggyilkolásával, amiért súlyos árat kell majd fizetnie – jelentette ki az AFP hírügynökségnek adott csütörtöki interjúban az iráni külügyminiszter. Ali Bagheri Káni – aki az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott külügyminiszteri szintű, rendkívüli találkozója után nyilatkozott – hozzátette:

– Izrael ki akarja szélesíteni a háborút, miközben nincs elég ereje és kapacitása arra, hogy megküzdjön Iránnal.

Az OIC-tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze, miután Teherán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje megölése miatt. A résztvevők úgy vélték, hogy a gyilkosság csak erősíteni fogja a palesztinok igazságáért folytatott küzdelmet. Véleményük szerint az ilyen akciók nem elrettentik, hanem inkább megerősítik a békére és igazságosságra törekvők elszántságát.

 

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász politikai vezetőjét egyik biztonsági őrével együtt Teheránban pokolgéppel ölték meg július 31-én éjjel, pár órával azután, hogy részt vett az új iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász közleménye szerint a merényletet Izrael követte el, ami nem marad válasz nélkül. Izrael azóta sem adott ki hivatalos állásfoglalást a palesztin vezető halálával kapcsolatban.

Borítókép: Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszter (Fotó: AFP/Amer Hilabi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.