Joe Biden arra kéri Iránt, hogy ne mérjen „jelentős” csapást Izraelre

Joe Biden felhívta Teherán figyelmét, hogy súlyos következményekkel járhat az, ha komoly támadást indít Irán Izrael ellen.

Forrás: Breitbart2024. 08. 09. 14:51
BIDEN, Joe;
Joe Biden amerikai elnök Fotó: William Philpott
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-kormányzat figyelmeztette Iránt, hogy gazdasági károkat szenvedhet, ha „jelentős” támadást indít Izrael ellen. Vagyis úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok számára egy „kisebb” Izrael elleni támadás elfogadható lenne, írta a Breitbart. 

Az Egyesült Államok egyértelmű üzenetet küldött Iránnak, hogy rendkívül nagy a kockázata egy jelentős eszkalációnak, ha komoly megtorló támadást intéznek Izrael ellen

– mondta egy amerikai tisztviselő.

Fontos szempont, hogy a figyelmeztetés „az iráni gazdaságra és az új kormányra gyakorolt következményekre” utalt, nem pedig a katonai következményekre, bár az Egyesült Államok több vadászgépet és megfigyelő repülőgépet küldött a térségbe.

A Wall Steet Journal amerikai tisztviselőkre hivatkozva szintén „megtorlásnak” nevezte az esetleges iráni támadást, feltehetően a Hamász-vezető Iszmáil Haníje múlt heti iráni meggyilkolása után. Irán azonban már évtizedek óta támadja Izraelt, a megbízottjain keresztül.

Irán áprilisban mintegy háromezer lövedéket, köztük cirkálórakétákat is kilőtt Izraelre. Az Egyesült Államok sürgetésére Izrael nagyon visszafogottan válaszolt, bár egyes izraeli vezetők válaszul Irán nukleáris létesítményeit akarták célba venni.

Az izraeliek Haníje halála óta az iráni támadásra készülnek, és valószínűleg az Irán által támogatott dél-libanoni Hezbollahtól is megtorlással fognak szembenézni, mivel Izrael megölte a Hezbollah második számú parancsnokát is, Fuad Sukrt Bejrútban a múlt héten.

Az elmúlt napokban jelentek meg olyan hírek, amelyek szerint az Egyesült Államok arra kérte Iránt, hogy ne támadja meg Izraelt, vagy elégedjen meg egy szimbolikus támadással, de ezek mind névtelen forrásokon alapultak.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/William Philpott) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.