Támadást indított a Hezbollah

A világ egy egész régióra kiterjedő háborútól tart a Közel-Keleten. A most végrehajtott csapás azonban úgy tűnik, még nem része a korábban bejelentett megtorlásnak.

2024. 08. 05. 8:41
PESZESKJÁN, Maszúd; HANÍJE, Iszmáíl
Iszmail Hanije, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője elleni merénylet miatt tüntetnekBagdadban 2024. augusztus 3-án. (Fotó: MTI/AP/Hadi Mizban) Fotó: Hadi Mizban
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hezbollah libanoni fegyveres csoport közölte, hogy dróntámadást indított hétfő hajnalban Észak-Izrael ellen. Az izraeli hadsereg szerint a csapásban két izraeli katona sérült meg és tűz keletkezett.

A Közel-Keleten az eddiginél is még jobban megnőtt a feszültség a Hezbollah egy magas rangú parancsnokának és a Hamász legfelsőbb politikai vezetőjének múlt heti meggyilkolását követően. A világon többen is egy kiterjedt regionális háborútól tartanak.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, az Egyesült Államok szerint Irán 24–48 órán belül megtámadhatja Izraelt. Washington úgy véli, már hétfőn megindulhat az iráni csapás. Erről Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt.

A mostani akcióval az iráni támogatású Hezbollah egy észak-izraeli katonai támaszpontot vett célba, válaszul az Izrael által több dél-libanoni faluban végrehajtott támadásokra.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a művelet még nem része annak az intenzívebb megtorlásnak, amely a Hezbollah parancsnokának meggyilkolása után következhet – írja a The Independent.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a tűzoltóság azon dolgozik, hogy eloltsák a felső-galileai támadás következtében keletkezett tüzet.

Borítókép: Iszmail Hanije, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője elleni merénylet miatt tüntetnek Bagdadban 2024. augusztus 3-án (Fotó: MTI/AP/Hadi Mizban)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.