Ukrajna bemutatja Washingtonnak a tervezett orosz célpontjait

Kijev továbbra is lobbizik az amerikai fegyverkorlátozások feloldása érdekében, és bemutatná azokat a célpontokat is, amelyekre Oroszországban csapást mérhetne, ha lenne rá lehetősége. Az amerikai tisztviselők azonban egyelőre továbbra is kitartanak amellett, hogy a korlátozások feloldása sem vezetne célra, írja névtelen forrásokra hivatkozva a Politico.

Forrás: Politico2024. 08. 27. 17:03
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij (R) reagál, miután Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökként mutatta be az Ukrajna Megállapodásról szóló rendezvényen a NATO-tagok találkozójának szélén a Washingtoni Kongresszusi Központban 2024. július 11-én Washingtonban.
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij (R) reagál, miután Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökként mutatta be az Ukrajna Megállapodásról szóló rendezvényen a NATO-tagok találkozójának szélén a Washingtoni Kongresszusi Központban 2024. július 11-én Washingtonban. Fotó: Ludovic MARIN Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrán tisztviselők arra készülnek, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági vezetőinek bemutassák azon oroszországi célpontok listáját, amelyeket szerintük a kijevi hadsereg képes lenne eltalálni, ha Washington feloldaná a nagy hatótávolságú amerikai fegyverekre vonatkozó korlátozásokat, írt erről a Politico.

Ukrajna a listát mintegy utolsó erőfeszítésként arra szeretné felhasználni, hogy meggyőzze Washingtont arról, hogy oldja fel az amerikai fegyverek Oroszországon belüli használatára vonatkozó korlátozásokat. Míg Kijev korábban már megadott az Egyesült Államoknak néhány potenciális orosz célpontot, addig a mostani lista állítólag sokkal pontosabb, mutat rá a lap.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij főtanácsadója a héten Washingtonban lesz, és azt tervezik, hogy az összeállított listát a megbeszéléseken bemutatják az amerikai adminisztrációnak – közölték a tárgyalásokat ismerő források.

Az Egyesült Államok hónapok óta kitart amellett, hogy a fegyverkorlátozások feloldása nem jelentene nagy előrelépést az ukrán félnek, tekintettel arra, hogy Oroszország a legfontosabb célpontjait, és a repülőgépeket a határtól nagy távolságra helyezte. Kijev azonban több olyan hadászati szempontból kiemelt célpontot is azonosított, amelyeket az Egyesült Államok által biztosított rakétákkal elérhet, erősítették meg a források, akik szerint a lista meggyőzheti Joe Biden elnököt arról, hogy változtassa meg a véleményét.

„Ukrajna számára sem szabadna korlátozásokat bevezetni a fegyverek hatótávolságára vonatkozóan, amíg a terroristáknak nincsenek ilyen korlátozások” – mondta Zelenszkij hétfői nyilatkozatában.

A Politicónak nyilatkozó névtelen források szerint a listát az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács és a Pentagon sem kommentálta.

Ukrán tisztviselők régóta lobbiznak Washingtonban, hogy oldják fel az amerikai fegyverekre vonatkozó korlátozásokat, azonban a Biden-kormányzatot továbbra is aggasztja, hogy a korlátozások feloldása Oroszországot még agresszívabb támadásokra késztetné Ukrajna ellen.

Ukrajna nem rendelkezik elegendő nagy hatótávolságú rakétával ahhoz, hogy csapást mérjen az oroszországi nagy értékű célpontokra és bár a Biden-kormányzat értékelése szerint ez a harcmodor jól megy Ukrajna számára, az USA-nak csak korlátozott készlete van azokból az ATACM-rakétákból, amelyekből Ukrajna számára küldhetne.

Jake Sullivan (L) amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kezet fog az ukrán elnök kabinetfőnökével, Andrij Jermakkal a 2024. március 20-i kijevi sajtótájékoztatójuk után,
Jake Sullivan (L) amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kezet fog az ukrán elnök kabinetfőnökével, Andrij Jermakkal a 2024. március 20-i kijevi sajtótájékoztatójuk után (Fotó: AFP/Genya SAVILOV)


Korábbi hasonló útjaik során az ukrán tisztviselők már találkoztak Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval és Lloyd Austin védelmi miniszterrel. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy „nincs változás” az amerikai politikában a korlátozásokkal kapcsolatban.

Egyes ukrán törvényhozók és tisztviselők azt mondják, látni annak jeleit, hogy a Biden-kormányzat egyes tagjai fontolgatják a korlátozások feloldását a közeljövőben. Egy, a megbeszélésekre rálátó demokrata törvényhozó azt is elmondta, hogy a kormányzat fontolóra vette Kijev kérését. A Fehér Ház azonban hivatalosan nem közölte, hogy megváltoztatná korábbi álláspontját.

Zelenszkij ukrán és Biden amerikai elnök pénteken telefonon beszéltek egymással, de akkor nem került szóba az amerikai korlátozások feloldására vonatkozó ukrán kérés. A két vezető azonban szélesebb körben beszélt Kijev azon kéréséről, hogy az Egyesült Államok küldjön további nagy hatótávolságú fegyvereket. Biden azt is bejelentette, hogy új, 125 millió dolláros katonai segélycsomagot nyújt Washington Kijevnek. Ugyanezen a napon az Egyesült Államok további szankciók egész sorát jelentette be Oroszországgal szemben. Kijev és Washington tárgyalásokat folytat arról is, hogy Biden és Zelenszkij a jövő hónapban személyesen is találkozzon az ENSZ-közgyűlésen New Yorkban.

Borítókép: Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij (R) reagál, miután Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökként mutatta be az Ukrajna Megállapodásról szóló rendezvényen a NATO-tagok találkozójának szélén a Washingtoni Kongresszusi Központban 2024. július 11-én Washingtonban (Fotó: AFP/Ludovic Marin)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.