Nógrádi György: Nem jött be Zelenszkij számítása

Nem érte el a stratégiai célját a Kurszki régióba betöréssel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, ha pedig valóra váltja az ötletét a Moszkva és Szentpétervár elleni rakétatámadásokkal kapcsolatban, az kiszámíthatatlan választ provokálhat ki az oroszoktól – hívta fel a figyelmet Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

2024. 08. 26. 13:09
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívül nehéz helyzetben van, mert az alapvető stratégiai cél az volt, hogy a Kurszki régió elleni támadás miatt az oroszok kivonják a csapataik egy részét a Dombászból, ez azonban nem következett be – mondta el lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Fotó: MTI/Varga György

Ehelyett az oroszok a kalinyingrádi és a balti térségből irányítottak át csapatokat, ami teljesen új helyzetet teremtett.

Zelenszkijnek jelenleg az a nagy ötlete, hogy ha megkapja az engedélyt arra, hogy a nagy moszkvai reptereket bombázza mélységben és emellett Moszkvát és Szentpétervárt, abban a pillanatban a háború megfordul

– emlékeztetett a biztonságpolitikai szakértő.

Emiatt kérte a britektől – és nem csak tőlük –, hogy engedélyezzék az Ukrajnának már átadott stratégiai fegyverek bevetését oroszországi célpontokkal szemben is – tette hozzá. Ez azért szörnyű ötlet, mert nem lehet tudni, hogy mikor elégelik meg a helyzetet az oroszok, és mikor döntenek úgy, hogy sokkal komolyabb csapást mérnek Ukrajnára.

Ennek első jelei már láthatók is, hiszen ma hajnalban gyakorlatilag Ukrajna egész területe ellen támadást indítottak – mutatott rá Nógrádi György.

Ráadásul Zelenszkij téved, az általa tervezett támadások nem fordítanának a háború menetén – tette hozzá.

Két fronton is harcol Ukrajna
Magyar Nemzet-grafika

Az oroszok Ukrajna elleni inváziója és az ukránoknak a Kurszki régióba való betörése között az a különbség, hogy az oroszok deklaráltan négy orosz lakosságú régiókat szeretnék visszakapni, az ukrán betörés által érintett terület viszont orosz lakosságú, így ebben a támadásban nincs logika – magyarázza a szakértő.

Tény az, hogy Zelenszkij nem sikeres

– szögezi le Nógrádi György.

Az ukrán államfő már hónapok óta kapkod, részben azért, mert rendkívül fél attól, hogy Trump lesz az Egyesült Államok elnöke, és egy olyan béke lesz, amelyben Ukrajnának területekről kell lemondania.

Emiatt erőltetné az eredménytelen júniusi svájci békekonferencia után egy újabb találkozó megrendezését. Erre az eredeti tervek szerint a szaúd-arábiai Dzsiddában kerülne sor, Narendra Modi indiai miniszterelnök kijevi látogatása során azonban már India is felmerült mint lehetséges helyszín.

Azonban az oroszok részvétele nélkül egy ilyen konferenciának semmilyen értelme nincs

– hangsúlyozta a szakértő.

Nógrádi György az Északi Áramlat elleni robbantással kapcsolatos fejleményekre is kitért.

Mindenki tudja az igazat, viszont Zelenszkij rendkívül boldog, hogy az egészet rákenheti a volt vezérkari főnökre [Valerij Zaluzsnyij, Ukrajna jelenlegi londoni nagykövete], mert ezzel őt kiveheti abból a körből, aki a jövőben veszélyes lehet rá nézve.

Marija Zaharova egy rádióinterjúban elmondta: szerinte az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatban érdemes visszatekinteni azokra a nyilatkozatokra, amelyeket korábban amerikai politikusok tettek. Először Joe Biden amerikai elnököt idézte, aki 2022-ben az orosz invázió megelőzően az megmondta, hogy nem lesz Északi Áramlat 2. 

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.