Vége a magyar fiú expedíciójának, aki kitűzte hazánk zászlaját az Északi-sarkon

A Tudás jégtörője elnevezésű projekten a fiatalok felfedezték az Északi-sarkot.

Forrás: MTI2024. 08. 22. 22:21
50 Let Pobedy
Forrás: Wikipedia/Kiselev d
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a Tudás jégtörője elnevezésű projekt ami a Roszatom támogatásával több mint hetven ifjút köztük a Magyarországot képviselő Varga Leventét vitte el az Északi-sarkra. A fiatalok visszatértek Murmanszk kikötőjébe az 50 Let Pobedy (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű atomjégtörőn. A felfedezőút augusztus 13-án indult és augusztus 17-én érték el az Északi-sarkot – közölte a Roszatom.

A Magyar Nemzet már beszámolt a magyar fiatal Északi-sarkon tett látogatásáról és a nemzeti lobogó kitűzéséről. A fiatalok az út során tudományos előadásokat hallgattak meg, kísérleteket végeztek, és megismerkedtek a sarkvidék különleges flórájával és faunájával.

Az ötödik alkalommal megrendezett és először nemzetközivé vált expedíció, amely a Tudás jégtörője nevet viselte, olyan tudományos és oktatási projekt, amelynek célja

a nukleáris iparral kapcsolatos természettudományos ismeretek és technológiák népszerűsítése, a tehetséges gyermekek felkutatása, támogatása, képességeik fejlesztése.

A projektet az orosz Atomenergetikai Információs Központok (AEC) hálózata szervezte az orosz tudományos ismeretterjesztő társaság, a Znanie közreműködésével és a Roszatom támogatásával.

Az atomjégtörő kapitánya, Ruszlan Szaszov elmondta, hogy az expedíció tagjai 2979 tengeri mérföldet tettek meg az atomjégtörőn. A gyerekek felfedezték az Északi-sarkot, megtekintették a Ferenc József-föld lenyűgöző tájait, jéghegyeket, rozmárokat és bálnákat láttak.

Varga Levente, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulója Murmanszkba érkezése után elmondta, nagyon hálás, hogy részese lehetett ennek a kivételes kalandnak és reméli, hogy egyszer még visszatér a sarkvidékre.

Oroszország a világ egyetlen olyan országa, amely atomjégtörőkkel rendelkezik. A Roszatom 2018 óta üzemeltetője az északi hajózási útvonalnak, amelynek fejlesztése az orosz állami atomenergetikai vállalat prioritásai közé tartozik. Az orosz atomjégtörő-flotta hét egységből áll, élén a legújabb generációt képviselő három univerzális atomjégtörővel, az Arktikával, a Szibírrel és az Urállal. A korábbi generációhoz tartozik az 50 Let Pobedi, amely a jelenlegi legnagyobb és az egyik legmodernebb atommeghajtású jégtörő. Párja a Jamal, valamint két kisebb atomjégtörő, a Tajmir és a Vajgacs a flotta tagja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Wikipédia/Kiselev d.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.