„A háborút támogató uniós költségvetés helyett békeköltségvetésre van szükség”

A Patrióták Európáért frakció magyar nemzeti csoportja, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja nevében Deutsch Tamás nyújtott be átfogó módosító javaslatokat az Európai Unió 2025. évi költségvetéséhez. A Fidesz és a KDNP módosító javaslatainak célja, hogy a kizárólag a brüsszeli bürokrácia hatalmának további kiterjesztését szolgáló költségvetés helyett végre a békét, az európai emberek, családok és nemzetek érdekét és a szuverenitást szolgáló uniós költségvetés szülessen. 

2024. 09. 05. 17:48
Deutsch Tamás
Deutsch Tamás Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően júniusban mutatta be a 2025–re vonatkozó uniós költségvetési javaslatát. Az Európai Bizottság 199,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 152,7 milliárd euró kifizetéssel, valamint 71,8 milliárd euró hitelfelvétellel tervez.

Deutsch Tamás szerint a bizottság elhibázott költségvetési javaslatához képest gyökeres fordulatra van szükség. „Olyan uniós büdzsé kell, amely a háború pénzügyi támogatása helyett a békét, az európai emberek, családok, nemzetek és az európai gazdaság érdekét és a szuverenitást szolgálja” – olvasható a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleményében. 

Az illegális migrációt továbbra is ösztönző költségvetés helyett, a határvédelmet támogató, Európát, az európaiakat végre megvédő, a segítséget helybe vivő költségvetésre van szükség. Ezért a Fidesz és a KDNP képviselői kétmilliárd euróval növelnék az Unió határvédelmi kiadásait és egyúttal ennek a forrásnak elkülönítését kezdeményezik a magyar határvédelem eddigi költségeinek fedezésére

– emelte ki a Fidesz–KDNP delegációvezetője, majd hozzátette: „Javaslatot tettünk továbbá arra is, hogy az Európai Bizottság ebből az összegből vonja le az Európai Bíróság által az illegális migránsok feltartóztatása miatt hazánkra már kiszabott abszurd bírságot.”

Deutsch Tamás szerint itt van az ideje, hogy az intézményes politikai zsarolás, a jogállamisági dzsihád, a genderideológiai, valamint a woke-őrületet támogató és a Soros-hálózatot bőséggel finanszírozó költségvetés helyett végre a nemzeti szuverenitást támogató költségvetése legyen az uniónak. 

Ezért javaslatot tettünk a tagállamok ideológiai alapú politikai zsarolását lehetővé tévő költségvetési pénzek radikális csökkentésére, 170 millió euróval.

Hozzátette: a magyarok további megrövidítése helyett a jog szerint nekük járó magyar fejlesztési, Erasmus- és kutatás-fejlesztési források megvédésének és hazahozatalának költségvetésére van szükség. 

Azt javasoljuk, hogy 10 százalékkal, 2,8 milliárd euróval növekedjenek a kohéziós források összegei az uniós költségvetésben, ugyanakkor a keretek 5 százaléka, közel 1,5 milliárd euró kerüljön zárolásra azért, hogy a Magyarországnak jog szerint járó, de eddig még ki nem fizetett fejlesztési pénzeket ne lehessen más célokra, vagy más országokban elkölteni

 – jelentette ki a delegációvezető, majd hozzátette: „Ugyancsak javasoltuk az Erasmus forrásait 23 millió euróval, a kutatás-fejlesztési források összegét pedig 700 millió euróval emelni. Itt is javaslatot tettünk arra, hogy a forrásokból mintegy 100 millió eurónyi összeget zároljanak annak érdekében, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ne lehessen másra elkölteni.”

Deutsch Tamás elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői javaslatot tettek arra is, hogy növekedjenek a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását segítő infrastrukturális beruházásokat támogató források, valamint az agrárköltségvetésben a fiatal gazdálkodók, az európai méhészek és az uniós agrártermékek Európán kívüli népszerűsítésére szánt összegek is.

Borítókép: Deutsch Tamás (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.