Bevándorló gyerekek miatt vették ki gyerekeiket az olasz szülők egy laziói iskolából

Az olasz és a bevándorló tanulók számának egyensúlyát ígérte a közép-olaszországi Lazio régió tanfelügyelősége kedden, miután olasz szülők kivették a gyerekeiket egy olyan osztályból, amelyben sok indiai, pakisztáni és albán diák volt.

Forrás: MTI2024. 09. 17. 16:30
Group,Of,Happy,Multiracial,Schoolmates,Elementary,Middle,School,Kids,Pupils,iskola
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét olasz tanulót helyeztek át szülei másik oktatási intézménybe a Latina városához közeli Fondi egyik általános iskolája alsó tagozatából.

Az Alfredo Aspri nevű iskolában szeptember 12-én kezdődött el a tanév, és az első osztályban a gyerekek több mint ötven százaléka indiai, pakisztáni és albán származású. Egyes családok úgy vélték, hogy túl sok a külföldi, és 

a bevándorló gyerekek magas létszáma megnehezíti az olasz tanulók előrehaladását.

Lazio tartomány tanfelügyelősége kedden közleményben tett ígéretet, hogy ezentúl nagyobb figyelmet fordít a tanulók közötti egyensúlyra.

Olaszországnak ebben a térségében él a legnépesebb indiai közösség, hivatalosan 11 ezren vannak, majdnem kivétel nélkül a földeken dolgoznak a zöldség-gyümölcs ültetvényeken.

Az indiai közösséget vezető Gurmuk Singh a RAI olasz közmédia körzeti tévéhíradójában diszkriminációnak nevezte az olasz szülők lépését. Elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, hogy külön osztályokat indítsanak az indiai, az albán és az olasz tanulók számára.

A hatályos törvények értelmében a bevándorló diákok aránya osztályonként nem lépheti túl a harminc százalékot.

Az idei tanévben több mint 967 ezer bevándorló diák jár az olasz iskolákba, a teljes tanulói létszám 11,3 százaléka az általános iskola első osztályától a végzős középiskolásokig. Több mint 62 százalékuk az északi tartományokban él.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.