David Pressman ismét beleszállt Orbán Viktorba, fenyegetőzni kezdett

Most az a baja a nagykövetnek, hogy Orbán Viktor Donald Trumppal is találkozott.

Forrás: Politico2024. 09. 18. 17:24
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló szavazás előtt Budapesten, 2024. február 26-án
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló szavazás előtt Budapesten, 2024. február 26-án Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete – már szokásához híven – ismét Magyarországot és Orbán Viktort bírálta, amiért a magyar miniszterelnök Donald Trump mellé állt az amerikai elnökválasztáson. De azt is számonkérte a magyar kormányfőn, hogy Oroszországgal és Kínával tart fenn kapcsolatot – írja a Politico.

„Orbán Viktor nem csinált titkot abból, hogy kit szeretne, ha megnyerné a választást” – sajnálkozott szerdán David Pressman, két hónappal azután, hogy a magyar miniszterelnök találkozott a republikánus elnökjelölttel floridai birtokán.

Pressman szerint a kormányzó Fidesz az Egyesült Államokkal való kapcsolatát a novemberi elnökválasztás eredményére teszi fel. 

A Politico cikkében arra emlékeztetett, hogy Donald Trump is folyamatosan hivatkozik Orbán Viktor támogatására, akit a republikánus elnökjelölt „az egyik legtekintélyesebb embernek” és „Magyarország okos miniszterelnökének” nevezett.

A tisztelet kölcsönös, folytatja a cikk. Orbán Viktor a múlt hónapban arról beszélt, hogy szerinte Trump megnyeri a választást hozzátéve, hogy: „Hiszem, hogy ez jót fog tenni a világpolitikának”, és „a béke emberének” nevezte Trumpot.

2024. július 11-én közzétett fotón Orbán Viktor (L) Donald Trump volt amerikai elnökkel Trump Mar-a-Lago-i birtokán
A 2024. július 11-én közzétett fotón Orbán Viktor (b) Donald Trump volt amerikai elnökkel Trump Mar-a-Lagó-i birtokán Fotó: AFP/Orbán Viktor/X

A magyar kormányt rendszeresen támadó Pressman azonban a Budapest Fórum külpolitikai konferencián tartott beszédében úgy fogalmazott, az Egyesült Államok országokkal köt szövetséget, nem pedig személyekkel. Pressman szerint Magyarország eltávolodott a szövetségeseitől, és úgy fogalmazott, 

Nekünk, Magyarország szövetségeseinek és partnereinek fel kell ismernünk, hogy ami fölött eddig szemet hunytunk, arra most már rendíthetetlenül reagáljunk.

Majd szinte fenyegetően hozzátette, 

már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog.

Borítókép: David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló szavazás előtt Budapesten, 2024. február 26-án (Fotó: Anadolu/AFP/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.