Erős hátszelet kapott Kamala Harris

Nyilvánvalóan erős hátszelet kapott Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje az ABC műsorvezetőitől az elnökjelölti vita során, de ez várható volt – vélekedett az amerikai elnökjelölti vitáról Magyarics Tamás, az ELTE professor emeritusa.

2024. 09. 11. 8:42
Americans Watch The First Debate Between Donald Trump And Kamala Harris
Az emberek 2024. szeptember 10-én Washingtonban nézik az elnökválasztási vitát (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon nehéz helyzetben volt Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje, mert míg Joe Bidennel vitázva jóval erőteljesebben nyilvánulhatott meg, most ügyelnie kellett arra, hogy egy női vitapartnerrel szemben ne legyen agresszív vagy megfélemlítő – mondta el lapunk kérdésére Magyarics Tamás, az ELTE professor emeritusa.

Emellett a demokrata jelölt nyilvánvalóan erős hátszelet kapott az ABC televíziós csatorna műsorvezetőitől, de ez várható volt, ugyanis a médium ismerten republikánus- és Trump-ellenes – hívta fel a figyelmet.

Már a vita előtt tudni lehetett, hogy Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje többet nyerhet a televíziós vitában, hiszen Trump ismertsége sokkal magasabb az övénél – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy ennek ellenére az emberek többsége az első felmérések szerint úgy nyilatkozott, hogy a vita nem változtatott a véleményén, még akkor sem, ha az alelnök megítélése valamelyest pozitív irányba változott, és a felmérések őt hozták ki a vita győzteseként.

Amikor Donald Trump volt elnök, a Republikánus Párt jelöltje Orbán Viktorról beszélt, azt hangsúlyozta, hogy egy sikeres és erős vezető kell, és szerinte Harris nem ilyen vezető lenne – mutatott rá a szakértő.

Magyarics Tamás szerint Harris nehezen tudja eltávolítani magától a Biden-kormányzat tevékenységét főleg a határvédelem és a gazdaság területén.

Harrisnek általában, és nemcsak ebben a vitában, az egyik legnagyobb gondja vagy dilemmája, hogy hogyan mutasson valami újat, tehát hogy ő újdonságot képvisel

– mutatott rá, hozzátéve, hogy az alelnökre „ráégett” az elmúlt három és fél év politikája, többek között a sok millió illegális bevándorló és a magas infláció.

Ezeket annak ellenére sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ABC műsorvezető igyekeztek kedvező pályát biztosítani Harrisnak, és jóval kevesebb alkalommal kérdeztek vissza vagy pontosítottak adatot, mint Donald Trump esetében – emelte ki a szakértő.

Kérdés, hogy az emberek mennyire hiszik el, hogy a jelenlegi alelnök elnökként bármi újat tud hozni – mondta Magyarics Tamás, hozzátéve, hogy eddig úgy tűnik, a jelentős médiaháttér miatt jól tudja eladni a narratíváját az amerikai közönségnek.

Izrael kérdésében Kamala Harris láthatóan ismét egyensúlyozni próbált, egyszerre támogatta a zsidó államnak az önvédelemhez való jogát és az Izrael által elutasított kétállami megoldást. Magyarics Tamás szerint ez nem véletlen, hiszen a Demokrata Párt is megosztott ebben a kérdésben.

Hagyományosan a zsidó amerikaiak nagyrészt demokrata szavazók, mostanában azonban a Demokrata Párt balszárnyán megjelent egy elég erős muzulmán választói csoport, akiket a demokraták nem veszíthetnek el, különösen mivel eléggé nagy számban élnek az olyan csatatérállamokban, mint például Michigan – magyarázza a szakértő.

Harris megpróbál egyensúlyozni a két választói csoport között, és megpróbál mindkettőnek adott esetben elvárásoknak eleget tenni

– hangsúlyozza Magyarics Tamás.

Borítókép: Az emberek 2024. szeptember 10-én Washingtonban nézik az elnökválasztási vitát (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.