Trump véget vetne a háborúknak

Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt, az Egyesült Államok mostani rossz gazdasági helyzetéért a jelenlegi vezetést hibáztatja. Mint fogalmazott, milliók özönlenek az országba, akik elveszik az emberek munkáját. Kamala Harris alelnök, demokrata elnökjelölt ismét középosztálybeli gyerekkorával próbált szimpatikusnak tűnni. A vitában óriási elismerés érte hazánkat és a magyar miniszterelnököt, Donald Trump Orbán Viktortól idézett.

2024. 09. 10. 23:00
Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt és Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt a vitán 2024. szeptember 10-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Philadelphiában tartották helyi idő szerint kedd este az első televí­ziós vitát a republikánus és a demokrata elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök és Kamala Harris jelenlegi alelnök között. Az esemény kulcsfontosságú volt a demokraták számára, az eredeti elnökjelöltjük, Joe Biden amerikai elnök ugyanis csúfosan leszerepelt a június végi televíziós vita során.

Elsőként a megélhetési költségekről kérdezték az elnökjelölteket. A vitában Kamala Harris a középosztálybeli gyerekkorával igyekezett szimpátiát kelteni, és azt állította, hogy ő az egyetlen ember a színpadon, akinek van terve a középosztály felemelésére, mégpedig az, hogy „lehetőség gazdaságot” épít fel. Kiterjesztené a gyerekes családoknak járó adócsökkentést és adókedvezményt adna az induló kisvállalkozásoknak. Trumpot ellenben azzal vádolta, hogy ő a milliárdosok és a nagyvállalatok adóját csökkentené, valamint 20 százalékos forgalmi adót vezetne be a mindennapi árucikkekre.

Trump ezt azonnal cáfolta. A volt elnök viszont jelentés mértékű vámok bevezetéséről beszélt.

Más országok hetvenöt év után vissza fogják nekünk fizetni mindazt, amit a világért tettünk

– fogalmazott a volt elnök, hozzátéve, hogy elnöki ciklusa alatt szintén voltak vámok, és ezek nem vezettek az infláció megugrásához.

Most viszont „olyan infláció van, amilyet még nagyon kevesen láttak” – hívta fel a figyelmet Joe Biden amerikai elnök rossz gazdaságpolitikájának következményeire a politikus. Mint mondta, ez katasztrófa nem csupán a középosztály, de minden amerikai számára, ráadásul milliók özönlenek az Egyesült Államokba, akik elveszik a jelenleg az afroamerikaiak és a spanyolok által betöltött állásokat.

Elfoglalják a városokat. (…) Ezek azok az emberek, akiket ő [Kamala Harris] és Biden az országunkba hoztak, és elpusztítják az országunkat

 – emelte ki.

Elnökként az amerikai történelem legerősebb gazdaságát hozta létre, és ezt újra megcsinálná – ígérte.

Harris szerint Trump kereskedelmi háborút vívott, ami sosem látott kereskedelmi hiányt eredményezett az Egyesült Államokban. Trump erre marxistának nevezte Harrist, akit marxista közgazdász professzor apja „jól tanított”. 

A volt elnök szerint a demokraták radikálisak az abortusz kérdésében. Szerinte ugyanis a kérdés több mint fél évszázada megosztja az országot, és most az történt, amit a jogászok is szorgalmaztak: a szabályozás visszakerült az egyes államokhoz.

Harris ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy büszkén írna alá egy olyan törvényt, amely szövetségi szinten engedélyezné az abortuszt. Egyúttal azzal vádolta Trumpot, hogy támogatja a teljes abortusztilalmat, amit a volt elnök cáfolt.

A harmadik világháborúról beszélt Trump

Az illegális határátlépések száma rekordot döntött tavaly júniusban, de azután némileg csökkenésnek indult. Miért várt a Biden-kormányzat a választás előttig azzal, hogy tegyen valamit?  – szegezték Harrisnek a kérdést.

Kamala Harris szerint megpróbáltak elfogadtatni egy javaslatot a határ megerősítéséről, azonban ezt a republikánusok leszavazták, mert „Trump felhívott néhány embert a kongresszusban”. Szerinte a volt elnök nem foglalkozik az egyszerű amerikaiakkal, ő viszont olyan elnök lenne, aki őket helyezi előtérbe.

Trump erre reagálva elmondta, az emberek vissza akarják venni az országukat. Az elmúlt három és fél év alatt Amerika hanyatlott, ami pedig most folyik az országban, az a harmadik világháborúhoz vezet.

Ha [Harris] elnök lesz, ennek az országnak nincs esélye a sikerre

 – szögezte le a volt államfő, hozzátéve, hogy akkor Amerika olyan lesz, mint „Venezuela nagyban”.

Harris megjegyzésére, miszerint több korábban Trumppal dolgozó republikánus is a volt elnök ellen fordult, úgy reagált, hogy többnyire olyanokról van szó, akiket a rossz munkájuk miatt nem túl kegyesen kirúgott. Ezzel szemben a demokraták senkitől nem szabadultak meg, hiába végeztek rossz munkát – jegyezte meg.

Biden és Harris sok millió embert, köztük bűnözőket, terroristákat, drogdílereket engedtek be.

Elpusztították országunk szövetét

 – fogalmazott Trump.

A bűnözés egy új formájával áll szemben Amerika, ezt pedig migránsbűnözésnek  hívják – mutatott rá, amire Harris azzal vágott vissza, hogy Trump ellen büntetőeljárások sora indult.

Trump szerint ezeket az ügyeket a demokraták azért indították ellene, mert ő a politikai ellenfelük. A legtöbbet ezek közül megnyeri, a többi esetben pedig a fellebbezést fogja megnyerni – mondta a volt elnök, hozzátéve hogy a jelenlegi kormányzat fegyverként használja az Igazságügyi Minisztériumot.

Kamala Harrist a politikai köpönyegforgatásáról is megkérdezték a vitában, amire az alelnök úgy válaszolt, hogy „az értékei nem változtak”, és nem fogja betiltani a rétegrepesztést, mert többféle energiaforrásba kell befektetni ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a külföldi olajtól való függést, majd gyorsan áttért a lakásépítés fontosságára.

Trump szerint Harris legalább tizenkét politikai kérdésben mond ma mást, mint korábban.

Emlékeztetett továbbá, hogy az alelnök támogatta a rendőrség forrásainak megvonására vonatkozó követeléseket, és pénzt gyűjtött a minnesotai bűnözők kiszabadítására. Abban is kételkedik, hogy Harris valóban engedélyezné a rétegrepesztést Pennsylvaniában.

Mikor állítják bíróság elé azokat az embereket, akik felgyújtották Minneapolis-t?

 – tette fel a költői kérdést Donald Trump.

Harris viszont azzal vádolta Trumpot, hogy ő uszította az „erőszakos csőcseléket” az amerikai törvényhozás épületének 2021. január 6-i megtámadására, a volt elnök szerint viszont őt csak arra kérték, hogy mondjon beszédet, azt azt követő eseményekhez nem volt köze. Harris ugyanakkor szerinte azért akar minél több bevándorlót hozni az Egyesült Államokba, hogy majd demokrata szavazók legyenek belőlük. A demokrata jelölt élesen támadta riválisát. Azt mondta, hogy a világ vezetői nevetnek Trumpon.

Orbán Viktort idézte Trump

A vita egyik részében hatalmas elismerés érte hazánkat és a magyar miniszterelnököt. Donald Trump Orbán Viktort idézte. 

Orbán Viktor az egyik legnagyobb tiszteletnek örvend, erős embernek nevezik

 – mondta Trump, aki szerint Orbán kemény és okos ember. 

A republikánus politikus a vitában idézte a kormányfő korábbi kijelentéseit. Úgy fogalmazott:

Magyarország miniszterelnöke, elmondta, miért robbant fel az egész világ? Három évvel ezelőtt még nem így volt. Miért robbant fel? Ő azt mondta, azért, mert szükség van Trumpra. Arra, hogy ő legyen az elnök. Tőle féltek. Kína is félt, és nem szeretem a félelem szót használni, de csak őt idézem, Kína félt tőle, Észak-Korea félt tőle. Mellesleg nézzék meg, mi történik Észak-Koreában. Azt mondta, Oroszország félt tőle.

Orbán Viktort idézve Trump elmondta, hogy nem volt probléma a világban, amikor ő volt az elnök, Joe Biden jelenlegi elnököt pedig a republikánus elnökjelölt gyenge, szánalmas embernek nevezte.

Donald Trump most épp az elnökjelölti vitában dicsérte a magyar miniszterelnököt. Erről írt az Alapjogokért Központ a közösségi oldalán, s megosztotta a vita ezen részét a Facebookon.

Orbán Viktor a világ egyik legtiszteletreméltóbb vezetője!

 – olvasható a bejegyzésben.

Háborúk a világban

Az izraeli háborúval kapcsolatban Harris hangsúlyozta, hogy a háborúnak véget kell vetni. Tűzszünetre van szükség, és a túszokat ki kell szabadítani. Szorgalmazta a kétállami megoldást, és hangsúlyozta, hogy a palesztinok számára is „egyenlő mértékben” biztonságot kell teremteni, Gázát pedig újjá kell építeni. Viszont mindig megadja Izraelnek a segítséget az önvédelemhez, különösen Iránnal szemben.

Trump szerint ha ő lenne az elnök, az izraeli konfliktusra nem is került volna sor, mint ahogy Oroszország ukrajnai inváziójára sem.

Rámutatott, hogy amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mondott az amerikai törvényhozásban, Harris alelnökként nem ment el az eseményre.

[Harris] gyűlöli Izraelt – hangsúlyozta.

A volt elnök elmondta, hogy reméli, hogy téved, de szerinte Izrael két év múlva már nem fog létezni. Hangsúlyozta, hogy Irán azért tudott ennyire megerősödni, mert a demokrata kormányzat eltörölte az ő elnöksége alatt hatályban lévő szankciókat. Ezért tudja Irán támogatni a Hamászt és a többi terrorszervezetet.

Megválasztása esetén viszont gyorsan véget vet majd mind az izraeli, mind az ukrajnai háborúnak – ígérte Trump.

Harris azzal védekezett, hogy egész karrierje során támogatta Izraelt, viszont szerinte Trump csodálja a diktátorokat.

Trump felidézte, hogy a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök reményét fejezte ki, hogy Harris nyeri az amerikai elnökválasztást. A republikánus jelölt szerint az orosz államfő komolyan gondolhatta, amit mondott.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Trumpnak azt a kérdést tették fel, hogy akarja-e, hogy Ukrajna győzzön.

Azt akarom, hogy a háború véget érjen

 – válaszolta Donald Trump, s elmondta, hogy szeretné megmenteni a feleslegesen feláldozott emberek életét. Hozzátette: Európa nem veszi ki arányosan a részét Ukrajna segélyezéséből, a Biden-kormányzat pedig nem vonja felelősségre ezért. Putyin és Zelenszkij őt tisztelik, Bident viszont nem. 

Ismét hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén még a beiktatása előtt véget vet az orosz-ukrán háborúnak.

A volt elnök szerint utódjának, Joe Bidennek fogalma sem volt, hogyan kellene beszélnie Putyinnal, nem tudta, hogy állítsa meg. A mostani helyzet pedig a harmadik világháborúhoz vezet.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak érdeke-e, hogy Ukrajna megnyerje a háborút, Trump úgy válaszolt, hogy az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy befejezze ezt a háborút.

Harris erre úgy reagált, hogy a háború 24 órán belüli befejezése valójában annak feladása lenne. Ötven országot hozott össze, hogy támogassák Ukrajnát az igazságos védekezésben, és Amerika segítségének hála Ukrajna „független és szabad ország”, ha viszont Trump lenne az elnök, „Putyin most Kijevben ülne”. 

Azzal riogatott, hogy Putyin terve „nem csak Ukrajnáról szól”, hanem további európai országok is veszélybe kerülhetnének, például Lengyelország.

Válaszában Trump ismét hangsúlyozta, hogy a háborúnak nem lett volna szabad elkezdődnie, és ez azért történt meg, mert Harrisék nem a megfelelő dolgokat mondták az orosz elnöknek. Egyúttal az amerikai történelem legrosszabb alelnökének nevezte Harrist.

Harris szerint ugyanakkor Amerikának olyan elnökre van szüksége, aki „megérti Amerika szerepének és felelősségének jelentőségét a stabilitás biztosításában” és kiáll az elveik mellett.

A csúfosan végződött és amerikai katonák életét követelő afganisztáni kivonulásról Harris elmondta, hogy egyetértett Joe Biden döntésével. Szerinte az afganisztáni helyzet azért fordult rosszra, mert Trump rossz megállapodást kötött a tálibokkal.

A volt elnök kiemelte: azért kellett tárgyalnia a tálibokkal, mert amerikai katonákat öltek meg, és a tárgyalásai eredményeképp 18 hónapon keresztül nem vesztettek újabb amerikai katonát.

Trump ismét az amerikai történelem „legkínosabb pillanatának” nevezte az afganisztáni kivonulást.

Amikor a Kamala Harris faji hovatartozásáról szóló korábbi megjegyzéséről kérdezték, Donald Trump úgy válaszolt, hogy számára teljesen mindegy, hogy az alelnök minek vallja magát. Harris ennek ellenére azzal vádolta riválisát, hogy az amerikai nép megosztására próbálja felhasználni a faji hovatartozás kérdését.

A Barack Obama által bevezetett egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatban Donald Trump elmondta, hogy különböző terveket vizsgálnak, és amennyiben talál olyat, amely kisebb költséggel jár és jobb ellátást nyújt, azt be fogja vezetni, addig azonban meghagyja az eddigi rendszert. Harris ugyanakkor a jelenlegi rendszer megtartása mellett érvelt.

A fő kérdés a vita előtt egyébként az volt, hogy Kamala Harris, aki híres – vagy inkább hírhedt – a se füle, se farka körmondatairól, mennyire lesz képes felvenni a versenyt Donald Trumppal, aki a hasonló helyzeteket nem csupán jól abszolválja, de láthatóan kifejezetten elemében érzi magát. 

Trumppal szemben Harris ugyanakkor elnökjelöltsége első bő hónapja alatt a kommunikációját előre megírt és súgógépről felolvasott beszédekre korlátozta, és csupán a negyvenedik napon adott interjút az erősen baráti médiumnak számító CNN-nek, azt is alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó társaságában. Sajtótájékoztatót egyáltalán nem tartott.

Néhány órával a vita előtt publikáltak egy közvélemény-kutatást is, amely szintén figyelmeztetés volt a demokraták számára

írta a Fox News. 

Ebből kiderült, hogy Trump és Harris fej fej mellett haladnak. A felmérés szerint Harris 49 százalékkal, egy százalékponttal vezet Trump előtt (48 százalék) a regisztrált szavazók körében, ami azt mutatja, hogy a verseny szorosabbá vált augusztus óta, amikor Harrisnek hárompontos előnye volt Trumppal szemben.

Azok körében, akik azt mondták, hogy biztosan tervezik, hogy szavaznak, Harris három ponttal vezet Trump előtt a friss felmérés szerint, a független szavazók körében azonban Trump vezet három százalékponttal Harris előtt. 

Ez ráadásul 14 százalékpontos változást jelent augusztushoz képest, amikor Harris 11 százalékpontos előnnyel vezetett a több jelöltet, például Robert F. Kennedy Jr.-t is felvonultató mezőnyben.

Whit Ayers közvélemény-kutató a PBS Newsnak tegnap azt mondta, hogy a függetlenek támogatottságának megingása figyelmeztető jel Harris kampánya számára. 

Kevin Madden republikánus stratéga pedig a PBS Newsnak beszélt arról, hogy 

Harris kezdeti támogatottsági hulláma „hatalmas cukormáz” volt, mert ő egy új jelölt volt, akit nem Trumpnak vagy Bidennek hívnak. A legutóbbi felmérések szerint ez a fellángolás mostanra alábbhagyott.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt és Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt a vitán 2024. szeptember 10-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.