Magyarország kiváló példa a különböző nemzetiségek és vallások békés együttélésére

Magyarország kiváló példa a különböző nemzetiségek és vallások békés együttélésére, ez azonban nem mindenhol adott, ezért az ENSZ-nek is feladata ennek elősegítése - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

Forrás: MTI2024. 09. 26. 18:22
Ukrán menekültek étkeznek a Balaton déli partján lévő, újonnan megnyitott kóser táborban
Ukrán menekültek étkeznek a Balaton déli partján lévő, újonnan megnyitott kóser táborban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter az ENSZ Civilizációk Szövetségének (UNAOC) kísérőrendezvényén hangsúlyozta, hogy ma az emberiség a veszélyek korát éli, erősödik a terrorfenyegettség és számos fegyveres konfliktus zajlik a világban, ezért a nemzetiségek és vallások békés együttélése most fontosabb, mint valaha.

Kifejtette, hogy az ENSZ-nek az is fontos feladata, hogy a civilizációk, a különböző nemzetiségek és a különböző vallások békés együttélését elő tudja segíteni.

Hiszen ha a civilizációk egymás mellett békében élnek, akkor a leendő fegyveres konfliktusok számát csökkenteni lehet. Én azt gondolom, hogy Magyarország itt kiváló példával szolgál, hiszen a kormány minden támogatást megad a Magyarországon élő nemzeti közösségeknek ahhoz, hogy meg tudják tartani az identitásukat, meg tudják azt élni […] Az ehhez szükséges kulturális, közigazgatási és oktatási feltételeket biztosítjuk

– mondta. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban adott korábbi nyilatkozatában pedig sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ez nem mindenhol van így, és a nemzeti kisebbségek a világ számos pontján elnyomásban élnek. „Nem is kell messze mennünk, hiszen Ukrajnában gyakorlatilag az elmúlt kilenc évben szisztematikusan rombolták a nemzeti közösségek jogait különböző okoknál fogva. És dacára minden ígérgetésnek, mind a mai napig nem került sor a 2015 előtti állapotok visszaállítására” – húzta alá. Leszögezte, hogy ez a kérdés hangsúlyosan napirenden lesz az ukrán kollégájával tervezett jövő hétfői találkozóján. 

Magyarország biztonságos állam

A miniszter végül jó példának nevezte Magyarországot a vallási közösségek békés egymás mellett élése terén is. „Budapest mindig jó példával szolgál, hiszen Közép-Európa legnagyobb katolikus katedrálisa és Európa egyik legnagyobb zsinagógája gyakorlatilag sétatávolságra van egymástól” – mutatott rá. 

Magyarországon a látogatóknak nem kell állig felfegyverzett biztonsági őrökkel szembesülniük a zsidó ünnepségeken vagy a zsinagógák környékén. Egész egyszerűen Magyarországon a vallási közösségek is abszolút szabadon élhetik meg és gyakorolhatják vallásukat, békében, nyugalomban élhetnek. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a vallási közösségek békésen élnek egymás mellett, és a kisebbségek számára is minden adott az identitásuk megtartásához

– húzta alá. „A vallások békés együttélése rendkívül fontos a számunkra. Szégyenteljes módon a liberális médiában általában antiszemitizmussal vádolnak minket, de ha ez így lenne, akkor nem értem, miért éppen Magyarországot választotta az izraeli futballválogatott hazai pályának, amikor sajnos nem tudnak otthon játszani” – mondta.

Megjegyezte, hogy hazánk ezeréves keresztény államiságú országként felelősséget érez a nehéz sorsú keresztény közösségekért világszerte. Tájékoztatása szerint az elmúlt években ezért mintegy 110 millió dollárral támogatták ezeket a közösségeket, kétmillió emberhez elérve, hogy egyetlen kereszténynek se kelljen elhagynia az otthonát, mert terroristák vagy szélsőséges őrültek fenyegetik őket.

Borítókép: Ukrán menekültek étkeznek a Balaton déli partján lévő, újonnan megnyitott kóser táborban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.