Tíz évig ült börtönben azért a gyilkosságért, amit el sem követett, hihetetlen, milyen jóvátételt kap

Ötvenmillió dolláros kárpótlást kötelesek fizetni a chicagói hatóságok egy harmincas éveiben járó afroamerikai férfinak, aki tíz évet ült börtönben egy 2008-as gyilkosságért, amelyet nem ő követett el.

Forrás: MTI2024. 09. 11. 13:06
kalapács, bíró, bíróság
illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint egy illinois-i szövetségi esküdtszék egyhangúlag szavazta meg a rekordösszegű jóvátételt a 34 éves Marcel Brownnak a 2008-tól 2018-ig tartó fogva tartásért.

Ez a legnagyobb összeg az Egyesült Államok történetében, amelyet tévesen elítélt felperesnek ítéltek meg

 – hirdette ki közleményében a Brownt képviselő Loevy and Loevy ügyvédi iroda.

Brownt 2011-ben 35 év börtönbüntetésre ítélték egy 2008-as chicagói gyilkosság miatt, miután a rendőrség vallomást kényszerített ki és bizonyítékokat hamisított.

Csak egy gyerek voltam, és minden tisztelet és lelkiismeret-furdalás nélkül az oroszlán barlangjába dobtak

– nyilatkozta a harmincéves férfi, akit az ügyvédjei idéztek. Marcel Brownt a bíróság tisztázta, és 2018-ban szabadult a börtönből, majd a következő évben polgári pert indított a város, a rendőrség és a chicagói helyi igazságszolgáltatás ellen.

A panasz és a The New York Times című lap beszámolója szerint Brownt 2008 szeptemberében vették őrizetbe, miután egy nő hamisan megvádolta őt egy, a Nagy-tavak partján fekvő északi város egyik parkjában lelőtt férfi meggyilkolásában való bűnrészességgel.

A rendőrök 33 órán át hallgatták ki egy ablaktalan szobában, megakadályozva, hogy aludjon, egyen vagy ügyvédet fogadjon, hogy kényszerítő módon vallomást csikarjanak ki belőle.

– Végre igazságot szolgáltattak nekem és a családomnak – örvendezett Marcel Brown az ügyvédei szerint, akik szerint a 16 évvel ezelőtti kihallgatást vezető nyomozót ötvenezer dolláros jóvátétel megfizetésére kötelezte az esküdtszék.

Az igazságszolgáltatás tévedése miatt 2022 októberében fizették ki az eddigi legnagyobb jóvátételt az Egyesült Államokban: két afroamerikai, akiket húsz év börtön után felmentettek Malcolm X polgárjogi harcos 1965-ös meggyilkolása ügyében, 36 millió dollárt kapott New York várostól és államtól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.