Ukrajna csalódott az F–16-osokban?

Ukrajna jelenleg tárgyalásokat folytat a Gripen és Eurofighter vadászgépek beszerzéséről – jelentette be Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter. Umerov hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára nemcsak az F–16-os és Mirage–2000-es vadászgépek fontosak, hanem szükségük van más típusokra is, mint a Gripen és az Eurofighter.

2024. 09. 22. 9:10
Amikor megérkeztek az első F-16-osok Ukrajnába szolgálatra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott
Amikor megérkeztek az első F-16-osok Ukrajnába szolgálatra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország már rendelkezik partnerek által nyújtott kötelezettségvállalásokkal az F–16-os és a Mirage vadászgépek tekintetében, és tárgyalások folynak a Gripen- és Eurofighter-beszerzésekről. Umerov azt is elárulta, hogy a közeljövőben várhatók az eredmények – számolt be az Unian.ua portál.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter
Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter Fotó: AFP

A vadászgépek szállításával kapcsolatosan már nyáron is születtek hírek arról, hogy Ukrajna és Svédország tárgyalásokat kezdett a Saab JAS–39 Gripen repülőgépek beszerzéséről. Amennyiben sikerül megállapodni a svédekkel, Ukrajna még az év vége előtt megkaphatja az első Saab JAS–39-eseket – jósolta korábban Roman Szvitan katonai szakértő és tartalékos ukrán pilótainstruktor.

Szeptember 9-én Svédország bejelentette Ukrajnának szánt 17. segélycsomagját, amelynek értéke 4,6 milliárd svéd korona (kb. 443 millió dollár). A csomag tartalmazna lőszereket gyalogsági harcjárművek számára, valamint olyan vételi lehetőségeket, amelyek elősegíthetik a Gripen vadászgépek jövőbeli átadását, habár a végleges döntés erről még nem született meg.

Borítókép: Amikor megérkeztek az első F–16-osok Ukrajnába szolgálatra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.