Senki sem számított rá, hogy ez a robbanás bekövetkezik

Egy orosz RS–28 Sátán vagy Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta felrobbant, amint azt legfrissebb műholdfelvételek is alátámasztják. Az eset az elmúlt napokban komoly aggodalmat váltott ki a nemzetközi közösségből.

Forrás: RBK-Ukraine2024. 09. 22. 11:40
Az orosz védelmi minisztérium által 2022. április 20-án közzétett, videofelvételből készült felvételen a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi Plesetsk tesztpályán. Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát
Az orosz védelmi minisztérium által 2022. április 20-án közzétett, videofelvételből készült felvételen a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi Plesetsk tesztpályán. Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RBK–Ukraine a Defense Express és OSINT elemzők kutatásaira hivatkozva számolt be az incidensről. Szeptember 21-én ukrán katonák állítólag megtámadták az orosz 23-as GRÁU arzenált Tveri területen és a Tihoreci arzenált Krasznodari környékén. Elterjedt az a hír az interneten, hogy az ukrán csapatok megsemmisítettek egy orosz RS–28 Sátán vagy Szarmat interkontinentális rakétát, ám az orosz vezérkar ezt nem erősítette meg.

Kiderült az igazság, robbanás okozta a Sátán vesztét?

Szeptember 22-én azonban elemzők közzétettek műholdfelvételeket, amelyek arra utalnak, hogy egy RS–28 rakéta tényleg felrobbant Oroszországban. Az esemény nem kapcsolódik a korábbi nap támadásaihoz.

A robbanás egy silóból történt kilövés közben következett be, és óriási detonációt okozott, csupán egy krátert hagyva a kilövőhely helyén. A Defense Express szerint egy ilyen rakéta sikertelen tesztindítása katasztrófának minősül. Az utolsó hasonló eset 1960 októberében történt a Bajkonur űrközpontban, az R–16 interkontinentális ballisztikus rakéta első tesztindításánál.

 

Mit lehet tudni a Szarmat rakétáról?

A Szarmat egy ötödik generációs, nehéz interkontinentális ballisztikus rakétával felszerelt, silóból indítható katonai rakétakomplexum. Oroszország 2022 tavaszán jelentette be a rakéta sikeres tesztindítását, és még abban az évben állítólag szolgálatba is helyezték.

A folyékony hajtóanyagú rakéta 18 000 kilométeres hatótávolságú, több mint 208 tonna induló tömegű, 35,3 méter hosszú és három méter az átmérője. Képes akár tíz tonna hasznos terhet különféle robbanófej-kombinációkban szállítani.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2022. április 20-án közzétett, videófelvételből készült felvételen a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható az oroszországi Plesetsk tesztpályán. Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.