Az orosz elnök a végsőkig elszánt, állítja Putyin embere

A folytatódó nyugati katonai támogatás miatt Oroszország kénytelen lesz taktikai nukleáris fegyvereket alkalmazni – jelentette ki a Times Radiónak adott interjúban Szergej Markov politikai elemző, Vlagyimir Putyin korábbi tanácsadója. Szergej Markov aggodalmát fejezte ki a Nyugat szerepvállalása miatt az orosz–ukrán konfliktusban, ami szerinte veszélyes mértékben fokozza a feszültséget.

2024. 09. 22. 6:40
Vlagyimir Putyin orosz elnök (r) egy Tupoljev Tu–160M stratégiai bombázóval repül 2024. február 22-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (r) egy Tupoljev Tu–160M stratégiai bombázóval repül 2024. február 22-én. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markov egyértelműen kifejtette, hogy a konfliktus eszkalációja súlyos következményekkel járhat, beleértve brit területek elleni potenciális csapásokat. Mint mondta, „végül, természetesen brit területet is érhet támadás… szükségessé válhat, hogy az orosz hadsereg valódi csapást mérjen azokra az F–16-osokra, amelyek a romániai és lengyelországi repülőtereken állomásoznak”. Figyelmeztetett arra is, hogy „sok orosz szakértő azt mondja, Oroszországnak taktikai nukleáris fegyvereket kell használnia”, különösen, ha Oroszország nukleáris védelmi rendszerét fenyegetik.

Orosz katonai járművek, köztük Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gurulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában
Orosz katonai járművek, köztük Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gurulnak a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában  Fotó: AFP

Vissza az elejéhez, amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát

A konfliktus kezdetére visszatekintve Markov az orosz inváziót azzal indokolta, hogy „felszabadítsuk az ukrán népet a neonáci rezsim alól”. Bírálta a nyugati országokat, különösen az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, amiért szerinte Ukrajnát proxy háborúra használják. 

Hangsúlyozta, hogy míg Oroszország maga kezeli a külföldről vásárolt fegyvereket, addig Ukrajna, saját műholdkapacitás hiányában, csak a nyugati támogatással képes rakétáit célba juttatni. Markov kiemelte: „az ukrán hadsereg fegyverzetének 90 százaléka nyugati”, míg az orosz arzenál többnyire hazai gyártású.

A béketárgyalásokat illetően Szergej Markov kijelentette, hogy Oroszország nyitott a dialógusra, bizonyos feltételek mellett, mint például Ukrajna demokratizálása és a kijevi rezsim eltávolítása. Szerinte a megegyezés záloga, hogy „Ukrajna lehetne független, mint Svájc”. Az interjú összességében rámutat a geopolitikai bonyodalmakra és a konfliktus jelenlegi hatásain túli veszélyeire.

A teljes beszélgetést egy nem hivatalos TikTok-csatorna közölte.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Tupoljev Tu–160M stratégiai bombázóval repül 2024. február 22-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.