Drónfogó drónt fejlesztenek az ukránok

Drónelhárító drónt fejleszt Ukrajna az iráni tervezésű Sahed drónok ellen. A Fullánk névre hallgató drónt VR-szemüveg segítségével, a földről irányítják.

2024. 10. 21. 14:39
Drón (Illusztráció, forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan drónt fejleszt Ukrajna, amely képes elfogni az iráni tervezésű Sahed kamikáze drónokat, amelyek óriási károkat okoznak az ukrán városokban – számol be róla a The Telegraph brit napilap.

A fejlesztők, a Wild Hornets csoport szerint a Fullánk képes lesz 160 km/h-nál gyorsabban repülni, akár háromezer méteres magasságban is. Az új eszköz klasszikus quadkopter kialakítású, középpontjában egy nagy kupola emelkedik ki, amely a robbanófejet és a kamerát tartalmazza.

A drónt VR-szemüveg segítségével, a földről irányítják, lehetővé téve a kezelőnek, hogy pontosan lássa, merre repül az eszköz. A jövőbeni fejlesztések között szerepel egy mesterséges intelligenciával működő célzórendszer is.

Hasonló drónokat már használnak az ukránok az orosz felderítő drónok elfogására, amelyek magasan és lassan repülnek a csatatér felett, információkat gyűjtve a tüzérségi és rakétaegységek számára. 

A Fullánk lesz azonban az első, amelyet kifejezetten az iráni tervezésű Sahed drónok ellen fejlesztenek.

Az orosz erők naponta többtucatnyi ilyen drónt indítanak ukrán városok felé az orosz–ukrán háború során, ami a szűkös légvédelmirakéta-készletek miatt óriási kihívást jelent Ukrajna légvédelmi egységeinek. A Fullánk előállítási költsége töredéke a Sahed drónokénak, így a háborúban álló ország spórolhat a nyugati rakétákkal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég bejelentette, hogy országa idén másfél millió drón gyártására készül, és ezt a számot évente négymillióra kívánja növelni. Ukrajna korábban a világon elsőként állított fel külön a drónhadviselésre szakosodott haderőnemet.

Az orosz erők azonban nem csupán drónokkal támadják az ukrán városokat. Az éjszaka folyamán Harkivra KAB–250-es irányított légibombákat szórtak. A támadásnak, amely lakóházakat, házakat, garázsokat, benzinkutakat és autókat is megrongált, legalább tizenhárom sérültje volt – írja a The Kyiv Independent ukrán hírportál. 

 

Borítókép: Drón (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.