Migránsok milliókat húznak le az államtól a német adófizetők terhére

Németországban egyre inkább jövedelmező üzletággá válik a migránsok elszállásolása. Egyes migránsok több ezer eurót keresnek azzal, hogy kiskorú bevándorlókat fogadnak be otthonaikba – mindezt a német adófizetők pénzéből. Miközben az ország gazdasági nehézségekkel küzd, és a lakosság számára egyre nagyobb a megélhetési nyomás, a bevándorlók egy része meggazdagszik az ifjúsági jóléti rendszeren keresztül. A szíriai Osama H. esete, aki havi 13 ezer eurót kap öt kiskorú migráns elszállásolásáért, nem elszigetelt eset, hanem egy új, profitáló rendszer tünete.

2024. 10. 26. 19:04
Euróbankjegyek. Illusztráció.
Euróbankjegyek. Illusztráció. Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években Németországban az adófizetői források hatalmas összegei áramlanak a bevándorlók elszállásolására és ellátására. Egyre több migráns érkezik az országba, és közülük sokan a német állam által biztosított támogatások révén luxuskörülmények között élnek. Az Észak-Rajna–Vesztfáliában élő szíriai férfi, Osama H., aki fodrászként dolgozik, egy új lehetőséget fedezett fel a német jóléti rendszerben

Öt kísérő nélküli kiskorú migránst fogadott be, amiért havi 13 ezer eurót kap az ifjúsági hivataloktól. 

Az eset felháborodást váltott ki, hiszen jól mutatja, hogy a migránsbefogadás mára nyereséges üzletággá vált Németországban.

A német ifjúsági jóléti hivatalok egyre gyakrabban dolgoznak együtt független szervezetekkel és cégekkel, amelyek az országba érkező kiskorú migránsokat közvetítik a helyi családokhoz. Ezek a cégek jelentős összegeket kapnak az ifjúsági hivataloktól minden egyes gyermek után, akit családokhoz vagy gondozókhoz juttatnak. 

A német adófizetők számára az állam által finanszírozott támogatás egyre inkább terhet jelent, különösen akkor, amikor a német lakosság egy része nehezen boldogul a megélhetési költségekkel.

A rendszer több szempontból is kihívásokkal küzd. 

Egyes migránsok és közvetítő szervezetek a jelek szerint kihasználják a jóléti hivatalok ellenőrzési hiányosságait, aminek következtében hatalmas összegek folynak el az államkasszából.

Az ifjúsági hivatalok feladata az, hogy gondoskodjanak a kiskorú migránsok elhelyezéséről, és a rendszer láthatóan könnyen lehetőséget ad arra, hogy olyan személyekhez jussanak el a támogatások, akik nem feltétlenül rászorulók.

Az adófizetői pénzekből finanszírozott támogatások ráadásul évente növekednek, így az érintettek egyre több pénzhez jutnak. Osama H. például a gyermekenként járó támogatásokat folyamatosan megemeltette, amit a német szociális rendszer egyes pontjai lehetővé is tesznek a „súlyos esetekben”. 

Egyes migránsokat befogadó családok és szervezetek így az alapösszeg helyett akár a négyszeresét is megkaphatják a támogatásoknak, ami jól mutatja a rendszer kihasználhatóságát.

Az elmúlt években Németországban folyamatosan növekedett a bevándorlók száma, és ez komoly terhet ró az ország gazdaságára és szociális hálójára. Azok az összegek, amelyeket jelenleg a migránsok elszállásolására és ellátására fordítanak, hatalmas nyomást helyeznek az államháztartásra, miközben a német lakosság is megérzi a megélhetési költségek emelkedését.

További súlyosbító tényező, hogy sok bevándorló kiskorúnak mondja magát, ami automatikusan magasabb szintű ellátást és támogatást biztosít számukra.

A jelenlegi rendszer lehetőséget ad arra, hogy egyes migránsok tisztességtelen módon próbáljanak meg hasznot húzni az állami támogatásokból.

Az egyik legsúlyosabb esetben például egy nigériai férfi 24 gyermeket vallott magáénak, amiért évente 1,5 millió eurót kap az államtól.

A német politikai vezetés ugyan igyekszik megőrizni a nyitott határok politikáját, ám egyre több német állampolgár véli úgy, hogy országa elveszíti az irányítást a bevándorlás felett.

Borítókép: Euróbankjegyek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.