Két nagyobb migránscsoport átszakította a kerítést, és átjutott a határon

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel–belarusz határon, és átjutott Lengyelország területére – közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség.

Forrás: MTI2021. 11. 10. 7:37
Grodno, 2021. november 8. Migrnsokkal szemben vdik a hatrt lengyel rendrk s katonk a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 8-n. A lengyel hatrnl sszegylt nagy ltszm migrnscsoport megkezdte erszakos behatolsi ksrlett Fehroroszorszgbl Lengyelorszgba s az Eurpai Uniba, de a lengyel biztonsgi erk kzlsk szerint a helyzetet ellenrzsk alatt tartjk. MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov Fotó: Leonid Shcheglov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a belarusz-lengyel határon, és átjutott Lengyelország területére – közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség. A rendőrség később bejelentette: az utóbbi 24 órában több mint ötven embert elfogtak és őrizetbe vettek Bialowieza település közelében.

Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este ledöntötte a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Korábban még azt közölték, hogy egyes határsértőket visszafordítottak Belaruszba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk. A rendőrség reggeli közlése szerint néhány illegális határátlépőt még keresnek.

Feszült a helyzet 

– jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a közszolgálati rádióban, rámutatva, hogy míg két napja még egy nagyobb migránscsoport kísérelte meg áttörni a határt Kuznica Bialostocka határátkelő közelében, újabban több kisebb csoport próbál meg egyszerre, több helyen behatolni lengyel területre. A miniszter azt is állította, hogy a fehérorosz hatóságok fenyegetik a bevándorlókat, és ezzel kényszerítik őket a határ áttörésére.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb áttöréssel próbálkoznak majd. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

Borítókép: migránsok ellen védik a határt lengyel rendőrök és katonák a belarusz Grodno környékén (Fotó: MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.