Belarusz több száz migránst irányíthatott át Litvánia felé

A vilniusi parlament egy hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 09. 20:05
null
Grodno, 2021. november 9. Lengyel katonk a fehrorosz hatrnl rkdnek a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 9-n. Az elz nap a lengyel hatrnl sszegylt nagy ltszm migrnscsoport megprblt erszakkal ttrni a hatrvd kertsen, hogy bejusson az Eurpai Uni terletre. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz sajtóértesülések szerint migránsok százait irányította át Lengyelországgal közös határáról a litván határhoz, a balti állam törvényhozása pedig rendkívüli állapotot hirdetett a térségben. A litván Delfi hírportál értesülései szerint belarusz határőrök keddre virradóra illegális bevándorlók mintegy ötszáz fős csoportját szállították a balti ország határához, ahol azok tábort vertek.

A hírportál szerint fegyveres belarusz határőrök azt az eligazítást adták a migránsoknak, hogy éjjel, húsz-huszonöt fős csoportokban próbáljanak bejutni Litvánia területére.

A litván parlament kedd éjféltől rendkívüli állapot bevezetéséről hozott határozatot az érintett határszakaszon, legalább egy hónapi időtartamra. Ez az intézkedés lehetővé teszi a határőröknek „arányos lelki kényszer és fizikai erőszak” alkalmazását annak érdekében, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók litván területre jutását. Az új szabályok értelmében a hatóságok megtiltották a beutazást egy öt kilométer széles határ menti sávba, ami alól csak a határőrség adhat felmentést.

A hatóságok elkobozhatják a migránsok mobiltelefonjait, és gyülekezési tilalmat is elrendelhetnek az övezetben és a menekülttáborokban.

Ingrida Šimonytė miniszterelnök parlamenti beszédében kiemelte, hogy az intézkedések elejét vehetik annak is, hogy valaki támogassa a migránsokat.

Azok az emberek, akik a határ közelében élnek és dolgoznak, zavartalanul folytathatják tevékenységüket, de megnehezül azok dolga, akik oda akarnak menni, és például fel akarják venni a migránsokat, hogy máshová szállítsák őket

hangoztatta Šimonytė.

Borítókép: Lengyel katonák a belarusz határnál őrködnek. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.