Nemzetközi együttműködésre van szükség az antiszemitizmus elleni harcban

A II. International Pro-Israel Summit utolsó kerekasztal-beszélgetésén az antiszemitizmus elleni küzdelemről esett szó.

2024. 10. 01. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. International Pro-Israel Summit utolsó kerekasztal-beszélgetésén az antiszemitizmus elleni küzdelemről esett szó. Ennek a jelenségnek a médián keresztüli növekedését vizsgálták meg a nyugat-európai tagállamokban a meghívottak. A kerekasztal-beszélgetésen Sebastiaan Stöteler, a Patrióták Európáért képviselőcsoport alelnöke, Köves Slomó, az EMIH főrabbija és Takács Szabolcs, Magyarország egyesült államokbeli nagykövete vett részt, a beszélgetést Törcsi Péter az Alapjogokért Központ operatív igazgatója moderálta. 

Sebastiaan Stöteler kiemelte, hogy a migrációs áramlás miatt az antiszemitizmus is növekedésnek indult, hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokban. 

Remélem, hogy az új szigorú migrációs politikával Hollandiában megfordíthatjuk ezt a folyamatot, és újra biztonságos helyet teremthetünk a zsidó közösségeknek

– jelentette ki.

Takács Szabolcs szerint Amerika, bár támogatja Izraelt, napjainkban az egy szelektív támogatás formájában valósul meg. Hatalmas hibának nevezte azt, hogy a mostani amerikai kormány háttérbe szorította az Ábrahám-megállapodásokat csak azért, mert azok Donald Trump vezetése alatt születtek meg. Véleménye szerint az antiszemitizmus nem kizárólag egy biztonsági kérdés, hanem egy komoly morális problémát is jelent egyben. 

Erős nemzetközi együttműködésre van szükség, hogy fel tudjunk lépni ellene. Ebből a szempontból is jó példa Magyarország

– hangsúlyozta Takács Szabolcs. 

Köves Slomó kiemelte Magyarországot, mint az egyik legbiztonságosabb ország a zsidó közössége számára, amelynek számát napjainkban 75–100 ezerre teszik. Méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök elkötelezettségét az antiszemitizmust visszaszorítása érdekében. 

Értékelnünk kell, hogy Magyarország ennyire biztonságos ezekben az időkben

– vallja Köves Slomó. 

Borítókép: A II. International Pro-Israel Summit kerekasztal-beszélgetése (Forrás: Alapjogokért Központ) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.